MĂNĂSTIREA PANTOCRATOR
Mănăstirea Pantocrator se află aşezată la periferia oraşului Beclean, strada Valea Viilor, Bistriţa Năsăud. La iniţiativa şi cu binecuvântarea Părintelui Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei, la 1 iunie 2017 s-a hotărât înfiinţarea acestui aşezământ monahal, loc de rugăciune, stareţ fiind numit Ieromonahul Luca Gheberta.
Pe actuala vatră, la anul 1958 s-a construit o clopotniţă din lemn, preot fiind protopopul Becleanului, Toma Bulea, iar clopotele au fost donate de familia Răşcanu Vasile, soţia Elena, copiii Napoleon şi Liviu, din Bucureşti, numele lor fiind menţionate pe clopotul cel mare.
Terenul pe care s-a construit clopotniţa a fost oferit de familia Botean Cornel. Scopul construirii acestei clopotniţe, pentru oamenii din această parte a oraşului Beclean, era acela de a alunga „vremurile grele”. După trecerea timpului, vechea clopotniţă este înlocuită cu cea din prezent, fiind construită din cărămidă.
Cu binecuvăntarea Mitropolitului Bartolomeu, şi la iniţiativa preotului paroh Vicenţiu Doru Zinveliu, protopop al Protopopiautului Ortodox Beclean, pe data de 2 iunie 2006, PS Vasile Someşanul pune piatra de temelie a bisericii cu hramurile „Sf. Apostoli Petru şi Pavel” şi „Sf. Ștefan cel Mare”.
Sfântul locaș s-a edificat între anii 2006-2011, lucrările fiind duse la bun sfârşit. Până în anul 2017 aici se slujea o singură dată pe an, în ziua de 2 iulie.
Odată cu înfiinţarea mănăstirii se modifică şi hramul, avându-l ca ocrotitor pe Sfântul Paisie Aghioritul. De asemenea, se continuă lucrările la biserică, în prezent fiind pregătită pentru pictură.
Din anul 2018 s-a început construirea corpului de chilii, proiectul fiind realizat de către arhitectul Călin Chifăr, din Cluj-Napoca, având ca model arhitectura specifică construcţiilor din Muntele Athos.
Stadiul chiliilor este aproape de finalizare. În incintă s-a ridicat un altar de vară, în anul 2020, în care se slujeşte cu ocazia prăznuirii hramului.
Părintele stareț Gheberta Luca Liviu Cristian s-a născut în 5 februarie 1990, în Comuna Sălciua, judeţul Alba, din părinții Vasile și Livia. În perioada 1997 – 2005 a urmat clasele I-VIII la Școala Generală „Simion Pantea“ din satul natal, apoi clasa a IX-a în 2005 – 2006, la Grupul Şcolar „Dr. Lazăr Chirilă“, din Baia de Arieş.
În perioada 2006–2010 frecventează Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Simeon Ștefan“, din Alba Iulia.
Studiile superioare le face la Facultatea de Teologie, secția Teologie pastorală, „Universitatea 1 Decembrie 1918“ din Alba Iulia, în 2010–2014. La aceeași facultate a absolvit și cursurile de master, în 2014–2016.
Între anii 2014–2016, la „Universitatea 1 Decembrie 1918“, Alba Iulia, frecventează cursurile Facultății de Istorie şi Filologie, Română-Engleză.
Simțind o puternică chemare lăuntrică, părintele Luca petrece perioada iulie-octombrie 2016, ca filoxenumen la Mănăstirea Vatopedu din Sfântul Munte Athos. Din noiembrie 2016 până în mai 2017 este viețuitor în Mănastirea Nicula, iar în 21 februaie 2017 este călugărit pe seama Mănăstirii Nicula.
La 1 martie 2017 este hiroronit ierodiacon și la 5 martie 2017 primește hirotonia întru ieromonah. Din iunie al aceluiași an, părintele slujește, aducând jertfă Milostivului pentru toți cei care trec pragul mănăstirii.
Pentru sârguință, părintele stareț Luca a fost hirotesit protosinghel și a primit „Crucea Arhiepiscopală”, din partea Înaltpreasfințitului părinte Mitropolit Andrei, cu ocazia hramului, în 12 iulie 2019.
Slavă lui Dumnezeu pentru toate!