Parohia BUDEŞTI FÂNAŢE
PAROHIA ORTODOXĂ ROMÂNĂ BUDEŞTI-FÂNAŢE
Istoricul comunităţii parohiale
Localitatea Budeşti-Fânaţe a fost întotdeauna considerată ca făcând parte integrantă din localitatea Budeşti. În anul 1941 se individualizează un nou sat component, al comunei Budeşti, numit Budeşti-Fânaţe.
După 1900, oamenii proveniţi fie din Budeşti, fie din Ţagu încep să-şi întemeieze gospodării datorită faptului că deţineau pământ în această parte de hotar. Satul e împărţit în:Strada Principală, Răzor, Gorgan, Pipirig, Benişoara, Valea Oilor, Hodaie.
Un factor care a favorizat dezvoltarea satului a fost construirea căii ferate Bistriţa-Luduş, care avea aici o haltă importantă, unde mulţi localnici erau angajaţi. Documentar, localitatea e atestată abia în 1956, făcând parte din cătunele care s-au dezvoltat. Credincioşii aveau nevoie şi de viaţă spirituală,ei se deplasau la Budeşti pentru serviciile religioase.
Pe timpul celui de-al doilea război mondial, când graniţa cu Ungaria depăşea cele două localităţi , nu a mai fost posibil aceasta, deci slujbele religioase se desfăşurau într-o sală din clădirea gării până în anul 1942. În acest an credincioşii au cumpărat o bisericuţă din lemn de la Fânaţele-Mădăraşului, Protopopiatul Luduş, jud. Mureş, edificată în 1880 şi o reclădesc pe locul donat de către Iosif Dorhoi. Bisericuţa avea formă de navă în stil roman, iar alături era o clopotniţă în care se aflau trei clopote.
În 1972 comunitatea număra 170 de familii ortodoxe. Tot în acest an se hotăreşte renovarea capitală a bisericii.Credincioşii doresc o bisericuţă nouă. Sapă fundaţia în jurul vechii biserici urmând să o ridice pe cea nouă, iar la final să o demoleze pe cea veghe din interior. Dar a-III-a zi de Paşti a anului 1972, când doar fundaţia nouă e gata, cea veghe e demolată.
Pentru că nu mai exista biserică, iar de slujbă era nevoie, se hotăreşte a se oficia slujbele într-o casă nouă, în care nu locuieşte încă nimeni, proprietatea lui Ioan şi Susana Moldovan,la aceea vreme prim-corator.
În anul 1981, la 4 octombrie, biserica ctitorită de Pr. Paroh Andrei Vlaica e sfinţită de către Î.P.S.S.Teofil Herineanu Arhiepiscop al Vadului , Feleacului şi Clujului.Protopop de Bistriţa fiind P.C.Simion Creţa.
În anul 1995, în luna aprilie, filia devine parohie. Pănă în 1990 se slujea două duminici la Parohia Budeşti şi o duminică, a treia, la filie.Este numit preot Toader Tomoroga.În acest an se începe construcţia casei parohiale şi se continuă lucrările de renovare ale bisericii până în 2002. În 3 noiembrie 2002 e resfinţită de către P.S.Irineu Pop Bistriţeanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, Protopop fiind P.C.Alexandru Vidican.
În anul 2004 parohia Budeşti-Fânaţe devine vacantă. Din luna mai e numit preot paroh Iuliu Ceuşan. Munca de înfrumuseţare a bisericii şi a casei parohiale a fost desfăşurată continuu.La biserică s-a schimbat mobilierul, achiziţionându-se scaune sculptate, tapiţate pentru femei. S-a iluminat axterior biserica.
Pe Masa Sfântului Altar au fost cumpărate obiecte din Grecia.Sfânta Biserică a fost înzestrată cu un jilţ arhieresc, cu un număr impresionant de veşminte brodate şi cu icoane pictate.
Casa parohială a fost extinsă, construindu-se încă o sală de şedinţe fiind înfrumuseţată,
cu icoane şi geamuri pictate, dândui-se o tentă religioasă şi două camere.A fost izolată toată casa, renovăndu-se din nou.S-a instalat o centrală termică. S-a pictat pe casă icoana Maicii Domnului-Potirul Nesecat.În partea din sus s-a mai construit o clădire cu o sală pentru pictură ,unde copiii din parohie pot învăţa acest lucru, un beci şi anexe gospodăreşti.Curtea din sus a fost pavată.
Scările de la biserică şi de la casa parohială au fost pavate.În faţa bisericii la loc de cinste şi de mare preţuire s-au aşezat la loc de cinste şi de mare praţuire pentru toate binefacerile revărsate de către Dumnezeu spre noi şapte răstigniri.
Bunul cel mai de preţ al unui neam ortodox sunt bisericile. Aici vin pentru tot restul vieţii cei care-L iubesc pe Dumnezeu şi îi închină Lui toată viaţa lor. Aici vin binecredincioşii, aducându-şi darul lor prin jertfe, pentru sănătatea şi bunăstarea familiilor lor. Suntem cu toţii o verigă întru-un lanţ.Am moştenit un bun,trebuie să-l păstrăm şi să-l transmitem la rândul nostru generaţiilor viitoare.
În anul 2009, la 27 septembrie, biserica a fost resfinţită de către P.S. Irineu Pop Bistriţeanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, Protopop fiind P. C. Alexandru Vidican,înconjurat de un sobor de preoţi.
În anul 2012, în 16 decembrie, credincioşii din parohia noastră s-au bucurat de prezenţa
P.S. Vasile Someşanul, Protopop fiind Părintele Vicenţiu Doru Zinveliu,Protopop de Beclean,înconjurat de către un sobor de preoţi. Cu acest prilej solemn, pentru meritele pastoral-gospodăreşti deosebite, preotul paroh Iuliu Ceuşan a fost ridicat la rang de iconom .