Parohia FIGA
Satul Figa aparține, administrative, oraşului Beclean, și este aşezat la 7 km sud-est de acesta, într-o zonă deluroasă.
Denumirea satului apare în documente în jurul anului 1305. Din tradiţia locală, aflăm că satul Figa s-ar fi format în urma refugierii unor oameni din zona Becleanului, în pădurile de pe dealurile satului, în timpul invaziei turceşti.
La început, Vatra satului a fost aşezată undeva mai sus, într-o depresiune numită: „Ocna Turcului”, sau „Baia Turcului”; dar în urma unor alunecări de teren, vatra satului s-a mutat pe locul unde se găseşte astăzi, dezvoltându-se treptat până ce a ajuns la forma actuală.
Localitatea este recunoscută pentru apele sale sărate și nămolul cu proprietăți asemănătoare celui de la Techirghiol.
În prezent, satul are 130 de familii, majoritatea oamenilor lucrând în agricultură, în hotarul satului, iar aproximativ 25% în diferite întreprinderi, în oraşul Beclean.
Documentar, prima biserică este pomenită în anul 1757, când aflăm că exista o biserică ce era construită din lemn de stejar. Biserica cea veche din lemn a fost donată credincioșilor din parohia Sângiorzul-Nou, în jurul anului 1900, lăcaș de cult care a fost renovat și în care se slujește până astăzi, fiind restaurat și declarat monument istoric. Pe locul acesteia, în anul 1889, s-a început construirea bisericii actuale din piatră şi cărămidă, cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril”, sub preotul Simion Popan (înmormântat în spatele Sfântului Altar), prin contribuţia benevolă a credincioşilor (credincioşii mai vârstnici ai satului povestesc despre felul în care bunicii lor spuneau că au ridicat biserica: aduceau piatra din băile de piatră, pe care, cu boi, pe care mai apoi o ciopleau şi o ridicau, blocuri foarte mari, cu sisteme de scripeţi la care trăgeau tot perechi de boi). „S-a urmărit să se construiască o clădire rezistentă, frumoasă şi trainică”; spune Pr. Beudean Ioan, (localnic şi preot al satului Figa între anii 1971 – 2013). Acest lucru a fost demonstrat şi de trecerea timpului,deoarece construcţia nu a mai avut nevoie de reparaţii capitale sau de reconstruire, ci doar de lucrări de renovare şi de întreţinere.
Astfel de lucrări de renovare, s-au realizat între anii 1921-1922 când biserica a fost „zugrăvită” la interior de către Mureşan Aurel din Beclean. Data de 8 noiembrie 1924 este cunoscută ca fiind momentul în care a avut loc prima slujba de sfinţire a bisericii de zid, ridicată pe locul unui vechi aşezământ din lemn ce a fost donat unei comunităţi mai mici de credincioşi, din localitatea Sângeorzul-Nou.
În anul 1942, în timpul păstoririi părintelui Rusu Liviu, urmaşul ctitorului Simin Popan preotul, s-au efectuat lucrări de renovare la exeterior şi interior, iar în anul 1966, părintele Giurgiuca Ioan (paroh între anii 1956 – 1971) s-a ocupat şi de înlocuirea acoperişului bisericii.
În timpul păstoririi părintelui Beudean Ioan (1971 – 2013) s-au efectuat alte lucrări de reparaţii la interior şi exterior: consolidarea zidurilor, amenajarea curţii şi a exteriorului, electrificarea bisericii în 1975, dar mai ales pictarea interiorului în „Tehnica Fresco” de către pictorul Adrian Nicolae din Sibiu, s-a renovat iconostasul; au fost construite scările de acces şi trotuarul din jurul bisericii, din beton; a fost împrejmuită grădina bisericii cu gard din fier. 27 mai 1984 a reprezentat pentru comunitatea din Figa moment de aleasă bucurie duhovnicească şi împlinire sufletească, marcat prin slujba de resfinţire a bisericii de zid. Despre acest moment toţi sătenii vorbesc cu mândrie şi nostalgie.
În ziua de 29 august 2013 Preasfinţitul Episcop Vasile Someşanul a săvârşit slujba vecerniei în biserica parohială, cu prilejul pensionării părintelui Beudean Ioan, care a păstorit comunitatea cu râvnă şi dedicaţie timp de 42 de ani; cu această ocazie, Preasfinţia Sa i-a dăruit părintelui Ioan o icoană a Sfântului Ioan Botezătorul, în semn de apreciere şi de mulţumire pentru toată activitatea sa pastorală. În acest context a avut loc şi instalarea oficială a noului preot Motogna Călin în funcţia de paroh.
Părintele provine dintr-o familie de buni creştini ortodocşi din localitatea Breaza, judeţul Bistriţa-Năsăud; s-a născut la data de 23 octombrie 1988, fiind al doilea băiat al familiei Motogna Ioan şi Lucreţia, ambii fiind cadre didactice în satul Breaza. Școala generală a absolvit-o în satul natal. A urmat, Seminarul Teologic Ortodox din Cluj-Napoca, promoţia 2007-2008, apoi studiile universitare de nivel licenţă (2008-2012) şi masterat (2012-2014) ale Facultăţii de Teologie Ortodoxă din cadrul UBB, la Cluj-Napoca. În paralel cu studiile universitare a fost angajatul Parohiei ”Sfântul Apostol Matei” din Cluj-Napoca, pe postul de cântăreţ bisericesc.
În anul 2012 s-a casătorit cu tânăra Ludovica Ioana (Păltinean) alături de care a întemeiat o frumoasă familie ce numără, până în prezent, patru membri. Cele două fetiţe Motogna Ecaterina-Maria (5 ani) şi Motogna Oana-Daiana (2 ani) reprezintă rodul dragostei din sânul tinerei familii.
Tănârul absolvent Motogna Călin a fost hirotonit preot în anul 2013, la data de 5 august, pe seama Parohiei Ortodoxe Figa, iar de atunci se străduieşte să-i călăuzească si să îi însoţească pe credincioşii din Figa pe calea mântuirii.
Odată cu numirea noului preot paroh, comunitatea a început un curajos program de restaurare a bisericii din sat, finalizat în anul 2019. Biserica are formă de navă, bine proporţionată, tavanul fiind sprijinit cu două arcade interioare. Suplă, aşezată pe un deal în mijlocul satului, biserica se dovedeşte peste ani o construcţie solidă, de o deosebită frumuseţe. În anii 2014 – 2015 exteriorul bisericii a fost renovat, iar acoperişul înlocuit; s-a înlocuit gardul și scările de acces. Lucrările de întreţinere au continuat şi la interiorul bisericii, unde a fost recondiţionată întreaga pictură murală de către pictorul Netea Gavrilă, care a fost îndrumat de pictorul Rogojan Gheorghe; de asemenea, a fost schimbată catapeteasma, în întregime, şi tot mobilierul din biserică, fiind realizat din lemn masiv şi sculptat. A fost recondiţionată şi instalaţia de încălzire a bisericii.
În anul 2017 au început lucrările de ridicare a unei noi case parohiale, care să deservească nevoilor preoţilor care vor urma la păstorirea acestei comunităţi şi care este în prezent la stadiul de finisaje.
Dintre evenimentele deosebite din viața comunității amintim: în ziua de 2 ianuarie 2014 a avut loc vizita pastorală a părintelui Mitropolit Andrei Andreicuţ, însoţit de părintele consilier Claudiu Grama; în 7 august 2018, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei Andreicuţ a slujit Slujba Paraclisului Maicii Domnului, un moment de aleasă bucurie duhovnicească şi profundă trăire creştinească pentru credincioşii din sat şi din împrejurimi; în 13 mai 2020 a avut loc vizita pastorală a părintelui Mitropolit Andrei Andreicuţ însoţit de părintele consilier Claudiu Grama, în vederea programării slujbei de resfinţire (în condiţii excepţionale de pandemie) a bisericii din sat.
În cele din urmă, sfințirea bisericii cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” a avut loc în a șasea duminică după Paști, în data de 6 iunie 2021, și a fost săvârșită de către Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei, înconjurat de un ales sobor de preoți și diaconi, constituindu-se într-o strălucită sărbătoare a comunității, care a îmbinat bucuria trăirii momentului cu amintirile din 1984.
Deşi nu este o parohie cu un număr mare de credincioşi şi nici nu este întinsă pe o suprafaţă mare de teren, totuși, s-a preferat ca în Consiliul Parohial şi în Comitetul Prohial să fie aleși cât mai mulţi membrii, pentru a fi implicaţi direct şi concret cât mai mulţi credincioşi.
Cimitirul bisericii a fost împrejmuit cu gard din plasă, iar mai târziu (1990) a fost extins, porțiune împrejmuită în anul 2015.
În aceste condiţii, comunitatea ortodoxă din Parohia Figa lucrează sârguincios şi conştiincios la zidirea duhovnicească a membrilor comunităţii prin activităţiile social-filantropice, dar mai ales printr-o bogată activitate pastoral-misionară şi liturgică.