Parohia MALIN
Parohia Ortodoxă Română Malin
Istoricul comunității parohiale
Satul Malin, este aşezat pe valea Meleşului şi aparţine de comuna Nuşeni, judeţul Bistriţa-Năsăud având ca vecini la est satul Rusu de Sus, la vest Valea Unguraşului, la sud oraşul Beclean iar la nord satul Beudiu.
Atestat documentar din anul 1305, unde locuiesc de peste 710 ani atât români cât şi maghiari, oameni harnici şi pricepuţi. Această aşezare fiind cunoscută peste tot datorită dealurilor ce sunt cultivate cu pomi fructiferi, vii, vinul de Malin fiind apreciat.
Istoricul Bisericii Ortodoxe
Prima biserică în satul Malin, a fost construită din lemn, de un număr mic de credincioşi, în cimitirul vechi, pe un teren alunecos şi din această cauză nu a rezistat. S-a zidit o a doua biserică, cu hramul Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavril, pe un teren donat de o familie creştină. Piatra de temelie s-a pus în vara anului 1901 când au început lucrările de construcţie sub îndrumarea preotului Onighi Samson. Sfinţirea Bisericii s-a făcut de Episcopul Iuliu Hossu din Gherla în anul 1924 preot paroh fiind Onighi Valentin, fiul preotului Onighi Samson din Malin.
În timpul pastoraţiei preotului Maxim Ioan, s-au făcut din nou lucrări de reparaţii iar la sfârşitul lucrărilor s-a resfinţit biserica în anul 1958 de Prea Sfinţitul Herineanu, episcop al Vadului, Feleacului şi Clujului.
Între anii 1996-1998 cu contribuţia credincioşilor şi purtarea de grijă a preotului Mălinaş Vasile au fost efectuate lucrări de reparaţie capitală – exterior şi interior. La încheierea lucrărilor de reparaţii şi pictură s-a făcut resfinţirea bisericii la data de 25 iulie 1989 prin rugaciunile Prea Sfinţitului Episcop Vasile Someşanul, Episcop al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului, şi Clujului.
De-a lungul anilor la Biserica din Malin au slujit următorii preoţi:
Samson Onighi 1901-1924,
Valentin Onighi 1924-1933,
Teodor Avram 1933-1941,
Ioan Bulbuc 1941-1945,
Ioan Maxim 1945-1977, Vasile Mălinaş 1977-2015.
Cântăreţi cunoscuţi
Greluş Samson, Muntean Emilian, Bătinaş Gheorghe, Costin Iuliu
Epitropi
Mureşan Vasile, Bătinaş Ioan, Vereş Vasile, Costin Grigore
Cimitirul satului
Cimitirul satului în suprafaţă de 0,80 ha, obţinut în anul 1977, este împrejmuit cu gard din plasă şi sârmă ghimpată.
Activităţi culturale şi filantropice
Există colaborare între biserică şi şcoala satului cu ocazia sărbătorilor de Crăciun, elevii şcolii îşi prezintă programul în Biserica satului.
De ziua eroilor, elevii sunt prezenţi cu cântece în faţa monumentului din curtea Bisericii.
Preotul şi Consiliul Parohial, anual acordă ajutoare pentru bătrâni, copii bolnavi, studenţi.
La venirea preotului Mălinaş Vasile în parohia Malin la data de 1 februarie 1977, erau 127 de familii cu un număr de 401 suflete. Azi 8 iunie 2015 există în parohie un număr de 75 de familii cu un număr de 196 suflete.