Parohia MATEI
PAROHIA ORTODOXĂ ROMÂNĂ MATEI
Istoricul parohiei Matei
Istoricul parohiei Matei se pierde in negura timpurilor. O legenda ramasa in memoria locuitorilor acestei zone spune ca la un moment dat, ajungand Matei Corvin in partile locului si vazand de pe deal doua asezari frumoase, una in stanga si una in dreapta, a decis sa le numeasca cu numele lui: pe cel din stanga Matei, iar pe cel din dreapta Corvinesti.
Prima biserica ortodoxa despre care avem dovezi scrise dateaza inca de la inceputul sec XIX, aceasta nemaiexistand astazi. Tot o legenda locala ne spune ca aceasta bisericuta de lemn,situata pe o colina a satului, in urma unui vant puternic, neobisnuit pentru zona climatica a Transilvaniei, a fost luata de pe acel deal in intregime si aruncata peste sat.
Pierderea vechii biserici, care se pare ca a avut loc in jurul anului 1912, a condus la necesitatea construirii uneia noi. Astfel, lucrarile la noua biserica s-au demarat in anul 1920 si s-au finalizat in anul 1926. La construirea bisericii a participat inclusiv comunitatea maghiara din sat, care este pana in ziua de astazi majoritara.
In anii ’80 comunitatea ortodoxa din Matei s-a bucurat de prezenta ierarhului Iustinian Chira, la vremea aceea episcop vicar al Episcopiei Vadului, Feleacului si Clujului, care a sfintit locasul de cult cu hramul „Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril”.
Dupa 30 de ani, in anul 2011, luna Decembrie, putinii credinciosi ortodocsi si nu numai, au primit cu bucurie vizita Inaltpreasfintitului Arhiepiscop si Mitropolit Andrei, care a oficiat sfanta si dumnezeiasca liturghie.
In prezent parohia are in componenta trei sate: satul Matei si filiile Morut si Fantanele.
Comuna Matei
Comuna Matei este situată la 7 km de comuna Lechinţa şi la 31 km de municipiu Bistriţa. Are în componenţa sa satele: Moruţ, Fântânele, Corvineşti, Enciu şi Bidiu.
În anul 1926 preotul Ioan Rotar a pus temelie pentru a construi o biserică din piatră şi cărămidă, cu hramul Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil. Arhitectul Vasile Beşuan, cu suma de 550 mii lei, a construit-o în formă de cruce, în mijlocul satului. Preotul Viorel Hosu, împreună cu bunii credincioşi de atunci, în anul 1964 a restaurat-o. Biserica a fost împrejmuită cu gard din beton, iar acoperişul înlocuit cu tablă în anul 1970, sub păstorirea preotului Lupan Busioc.
Preotul Vasile Cherharţ, în anul 1983, împreună cu puţinii credincioşi ortodocşi, au pictat şi renovat interiorul, iar sfinţirea s-a făcut de către P.S. Episcop-vicar Justinian Chira.
Toate acestea s-au realizat cu multe sacrificii deoarece satul a fost si este multi-etnic si multi-confesional,populatia majoritara fiinde cea de etnie maghiara. Intre timp numărul credincioşilor an de an a scăzut si mai mult. Astăzi numărul lor este circa 90 de ortodocşi. Preoţi slujitori: preotul Lupan 1972-1975; preotul Vasile Cherharţ, 1975-1991; preotul VaidaValerian, 1991-2009 ; preotul Mircea Băţan 2009-2011; Preotul Balint Sergiu-Simion din 2011 pana in prezent.
Satul Moruţ
Satul Moruţ este situat la 2 km de comuna Matei, având un număr de 120 de suflete ortodocşi, (53 de familii). Biserica a fost construită pe dealul din centrul satului, la 20 februarie 1903 de preotul Ioan Rotaru, care a cumpărat terenul cu 400 de coroane de la Rus Axina. S-au mai adunat alte 400 de coroane, pentru materiale. Meşterii Gheorghe Rus şi Iosif Schuster, au ridicat-o cu 1200 de florini. Construită din lemn şi acoperită cu şindrilă, în anul 1922 s-au pus cele două clopote în turn, existente şi astăzi. Sub păstorirea preotului Ioan Rotaru, meşterul Augustin Moldovan în 1931 a acoperit-o cu tablă. Printre donatori se numără: Ioan Bota, Rus Simion, Rus Nicolae, Chiş Simion, Moldovan Nicolae şi Feldiorean Nicolae. În anul 2001, biserica a fost renovată şi pictată cu hramul Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil, preot slujitor fiind Vaida Valerian, iar în luna octombrie, în acelaşi an s-a sfinţit de către P.S. dr. Episcop-vicar Irineu Bistriţeanul.
Preoţi slujitori: preotul Lupan 1972- 1975; preotul Vasile Cherharţ, 1975-1991; preotul Vaida Valerian, 1991-2009 ianuarie; preotul Mircea Băţan, 2009-2011; preotul Balint Sergiu-Simion: 2011-prezent. .
Satul Fântânele
Satul Fântânele este situat la 5km de Matei şi la 3km de Moruţ, în vecinătate cu satele: Budeşti, Jimbor şi Sălcuţa. A fost intotdeauna filie a parohiei Matei, deoarece romanii sunt si aici minoritari. Biserica are hramul Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil. Ea este construită din lemn de brad din anul 1897, preot fiind atunci Lazăr Papiu. Aşezarea ei este pe deal, lângă cimitirul satului, cimitirul ortodox.
Pictura este făcută pe pânză de pictorul Victor Saivert şi Grigore Biriş, lipită în interior pe lemn. S-a făcut sfinţirea în 1989, preot paroh fiind Vasile Cherharţ, iar P.S. Episcop-vicar Justinian Chira Maramureşeanul a oficiat liturghia arhierească. În prezent numărul credincioşilor ortodocşi este de 120 suflete.
Preoţi slujitori: preot Lupan 1972-1975; preot Vasile Cherharţ, 1975-199, preot.Vaida Valerian 1991-2009 ianuarie; preot Mircea Băţan, 2009-2011. Preot Balint Sergiu-Simion.