Parohia MICEŞTII DE CÂMPIE
PAROHIA ORTODOXĂ ROMÂNĂ MICEŞTII DE CÂMPIE
Istoricul comunității parohiale
Parohia Ortodoxă Română Miceştii de Câmpie se află sub jurisdicţia administrativă a protopopiatului ortodox din Beclean, a Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului. Localitatea Miceştii de Câmpie este atestată documentar din anul 1329, când într-o hotărâre de moşie sunt amintite pământurile numite Micesti (Khychyd), care înseamnă colonie mică a grofului Teleky Stefan. Localitatea Miceştii de Câmpie este atestată documentar ca vatră veche a satului, în Faţa Ungurească, până la sfârşitul secolului al- XIX-lea. Localitatea este situată în partea de N-E a judeţului Bistriţa –Năsăud, în vecinătatea judeţului Mureş. Componenţa etnică a localităţii Miceştii de Câmpie este în majoritate români de religie ortodoxă , 5 persoane de etnie maghiară, şi 5 persoane de etnie romă. În localitate există un muzeu al satului, situat într-o casă foarte veche, amenajat din anul 2008, cu obiecte vechi de artă populară, constând în port popular, vase de lut, unelte de lucru agricole şi de uz casnic, datând din secolele XVIII-XX. Ocupaţia de bază a locuitorilor satului a fost de-a lungul timpului şi a rămas agricultura şi creşterea animalelor. În ultimii ani au luat fiinţă mai multe ferme zootehnice şi agricole, precum şi o fabrică de prelucrare a laptelui.
Istoricul bisericii parohiale
Biserica cu hramul Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil a fost zidită între anii 1903-1904, lângă biserica veche de lemn, care data din anul 1700 şi care a fost donată, în anul 1905, credincioşilor ortodocşi români din satul Vermeş. Arhitectura Bisericii este specifică bisericilor vechi romanice, în formă de navă, având un pridvor deschis şi un singur turn folosit ca şi clopotniţă. Biserica a fost construită sub îndrumarea meşterului arhitect Simion Valter, folosind ca material cărămida mică, plină, făcută de credincioşii localnici.
Pictura a fost executată în stil roman în anul 1913, de către pictorul Nicolae Baciu din Agarbiciu, iar în 1986 biserica a fost pictată din nou de către pictorul Mihai Gabur, în tehnica fresca, care există şi astăzi. Dintre obiectele vechi de cult biserica deţine un potir din lemn, o evanghelie scrisă în chirilică din anul 1770 şi un sigiliu, ștampilă, metalic din 1848, pe care sunt gravaţi Sfinţii Arhangheli.
Preoţii care au slujit în Parohia Miceştii de Câmpie, începând din secolul al-XVIII-lea şi până în prezent, sunt următorii: Octavian Rusu, Petru Rusu, Liviu Rusu, Crişan Pârjol, Cornel Vasile Mureşan, Grigore Toader, Alexandru Brici şi Ştefan Tonţian. Dintre cântareţii parohiei s-a remarcat Mureşan Valer, care a condus strana timp de aproape 80 de ani, iar în prezent strana are cântareţi cu pregătire la şcoala de cantori, pe Berbecar Liviu, iar din rândul consilierilor s-au remarcat Sânmihăian Ioan ca prim corator devotat, iar în prezent Răcean Alexandru, prim corator, şi Dreptate Cornel paraclisier.
Cimitirul(ele)
Biserica are două cimitire, dintre care unul foarte vechi lânga biserica şi unul mai nou în zona pe Mal.
Activităţi culturale şi filantropice
Parohia are o bibliotecă cu cărţi religioase, reviste teologice şi publicaţii religioase şi culturale, care pot fi împrumutate şi credincioşilor. Activităţi catehetice se desfăşoară în fiecare post din an, conform unui proiect catehetic. S-au organizat pelerinaje la mănăstiri cu elevii Sc.Gimn. şi cu credincioşii din parohie. Activităţile filantropice ale Parohiei Micesti s-au concretizat prin colecte de bunuri materiale, haine, alimente şi bani, atât pentru familiile nevoiaşe din parohie, cât şi pentru alte comunităţi greu încercate.
Profilul actual al parohiei
Parohia are 240 de credincioşi ortodocşi, dintre care 40 sunt copii, iar 60 sunt persoane văduve, iar familii sunt în număr de 70. Activităţi pastoral- misionare se desfăşoară în parohie prin săvârşirea sfintelor slujbe în zilele de duminică şi sărbători, precum şi în zilele de miercuri şi vineri, în mod special Sfânta Liturghie, vecernie, acatistul zilei şi paraclisul Maicii Domnului. în vacanţa de vară se organizează activităţi cu tinerii avand ca temă: „Cum putem trai frumos?”.
Se organizează la biserică concerte de colinde şi cântări specifice Postului Mare în colaborare cu Sc .Gimn., fiind implicaţi dascălii şi elevii în viaţa liturgică a bisericii. In postul Adormirii Maicii Domnului se cântă de către copii din parohie paraclisul Maicii Domnului în biserică, în faţa icoanei Maicii Domnului.
S-a organizat un program catehetic cu copii din parohie referitor la învăţătura de credinţă ortodoxă, culminând cu evaluarea finală, unde toţi copii participanţi au fost premiaţi şi răsplătiţi cu daruri.
Surse bibliografice
Monografia satului Micestii de Campie
Arhiva Parohiei Ortodoxe Micestii de Campie
Date de contact
- Parohia Ortodoxa Micestii de Campie nr 209
- e-mail parohiamicestiidecampie@yahoo.com
- Hramul: „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” (8 noiembrie);
- tel.0263356523