Parohia SÂNICOARĂ
Parohia Sânnicoara filia Apatiu
Istoricul comunități parohiale
Sânnicoara sau Miclăuși (denumirea veche) este o localitate din sud-vestul județului Bistrița-Năsăud, situată la granița cu județul Cluj. Este atestată documentar din anul 1329, prima denumire fiind cea de terra Zentmiclos. De-a lungul anilor denumirea a suferit mai multe modificări, precum și numărul locuitorilor, ajungând astfel ca în prezent să aibă 70 locuitori, toți români, creștin-ortodocși.
Apatiu este o localitate situată în sud-vestul județului Bistrița-Năsăud, atestată documentar în anul 1274, când era cunoscut sub numele de Opati. În această localitate a avut loc și o bătălie, din cadrul răscoalei de la Bobâlna, în septembrie 1437, a țărănimii transilvănene împotriva marii nobilimi maghiare. Această bătălie s-a încheiat prin parafarea unei noi înțelegeri, la data de 6 octombrie 1437 în Apatiu. În anul 1514 tot din această localitate au pornit un focar de răscoală spre Cluj, răsculații lui Gheorghe Doha, având în fruntea lor pe Ioan din Apatiu. În prezent populația satului Apatiu este de aproximativ 230 persoane creștin-ortodocși, excepție fiind doar o singură familie de reformați.
Istoricul bisericilor parohiei
Biserica ortodoxă cu hramul Sfântul Ierarh Nicolae din localitatea Sânnicoara a fost construită între anii 1930-1936 în timpul păstoririi preotului Rusu Dumitru.În decursul anilor s-au efectuat lucrării de întreținere, între anii 2005-2008 s-a realizat o renovare generală a bisericii în timpul păstoririi preotului Aspru Laurențiu.Astfel s-a tencuit din nou exteriorul și interiorul, s-a curățat și vopsit tabla de pe acoperiș, s-a realizat împrejmuirea și s-a înfrumusețat cu pictură nouă în tehnica frescă de către pictorul Seserman Simion. Sfințirea a avut loc în 12 octombrie 2008, prezent fiind PS.Episcop Vicar Dr. Irineu Pop Bistrițeanul, în zilele păstorii Î.P.S. Arhiepiscop și Mitropolit Bartolomeu Anania și a pr.protopop Ioan Dâmbu.
Biserica ortodoxă cu hramul Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul din localitatea Apatiu a fost construită între anii 1990-2011 în timpul păstoririi preoților: Rus Ioan Aurel, Roș Ștefan, Aspru Laurențiu, Borodi Ovidiu, prin contribuția credincioșilor din localitate. Sfințirea bisericii a avut loc la 16 octombrie 2011 și a fost săvârșită de către P.S. Episcop Vicar Vasile Someșanul înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în timpul păstoririi Î.P.S Andrei Andreicuț Arhiepiscop și Mitropolit și a pr.protopop Doru Zimveliu.
Biserica de lemn cu hramul Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil din localitatea Apatiu este atestată documentar pe la anul 1740 ca fiind adusă de la marginea satului și așezată în cimitir unde este și astăzi. Biserica a fost pe rând renovată, astfel o inscripție de pe un perete interior al bisericii arată ca an al primei renovări a picturii 1791, acoperirea cu plăci de azbest 1959, iar a doua renovare a picturii 1962. În anul 2021 s-a renovat din nou acoperișul înlocuindu-se tot lemnul iar învelitoarea s-a realizat din draniță. Biserica este monument istoric aflată pe lista monumentelor cu codul BN-II-m-A-01612 și nu are în patrimoniu obiecte de valoare artistică sau istorică, deoarece cărțile au fost predate către BCN Bistrița, iar icoanele pictate pe lemn au fost repictate pierzânduli-se valoarea.
Preotul paroh
De-a lungul anilor preoți care se cunosc că au păstorit în parohia Sânnicoara filia Apatiu sunt: Rusu Dumitru, Fărtan Ioan, Mărginean Petru, Mureșan Ludor, Rus Ioan Aurel(1986-1996), Roș Ștefan(1996-2002), Aspru Laurențiu(2002-2010), Borodi Ovidiu(2010-2019), Măhălean Gabriel(2019-prezent).
Preotul Măhălean Gabriel Cristian s-a născut la 15 iunie 1995, în satul Chețiu, comuna Chiochiș, județul Bistrița-Năsăud, din părinții Teodor și Crina. A urmat clasele primare și gimnaziale în localitatea natală, iar ciclul liceal la Colegiul Național Petru Rareș din Beclean, unde a terminat specializarea matematică-informatică. S-a înscris în vara anului 2013 la Facultatea de Teologie din Cluj-Napoca, pe care a absolvit-o în anul 2017 susținând lucrarea de licență cu titlul: Andrei Pleșu- Modelul intelectualului ortodox , coordonator fiind Arhim.prof.univ.dr. Teofil Tia. Între ani 2017-2019 studiază în cadrul aceleași facultăți masterul la specializarea Consiliere pastorală și psihanaliză socială. Se căsătorește în anul 2019 cu domnișoara Habor Roxana Andrada din localitatea Sângeorzu-Nou, jud. Bistrița-Năsăud.
În urma concursului din 01 noiembrie 2019 este numit preot paroh la parohia Sânnicoara, filia Apatiu din Protopopiatul Beclean, jud. Bistrița-Năsăud. Hirotonia întru diacon a avut loc la 14 noiembrie iar întru preot la 16 noiembrie fiind săvârșite de către Î.P.S Andrei Andreicuț .
Structura Consiliului Parohial
Sânnicoara: Vlad Octavian-epitrop, Divricean Cornel, Oltean Ioan, Indreica Constantin, Moldovan Liviu, Tintelecan Săndel, Pop Gheorghe, Divricean Dănuț, Jimborean Emil.
Apatiu: Șoim Marcel-epitrop, Mureșan Dan, Mureșan Grigore-Dănuț, Mesaroș Ioan, Mureșan Traian, Checedi Emil, Vereș Mircea, Almadi Isac, Hociotă Cristian.
Structura Comitetului Parohial
Sânnicoara: Vlad Rozalia, Baba Rodica, Oltean Ana, Cămărășan Maria, Țibrea Maria, Moldovan Olimpia, Tintelecan Rodica, Tintelecan Georgeta, Divricean Ana.
Apatiu: Hociotă Livia, Moga Marta, Șoim Zorița, Almadi Mihaela, Moldovan Mihaela, Vereș Livia, Cornea Cristina, Mesaroș Rodica, Mureșan Olimpia, Mureșan Rozalia, Pop Claudia, Pop Ana, Șoim Angelica.
Date de contact
Telefon fix:0263350722