MĂNĂSTIREA “SFÂNTUL ILIE” NUŞENI
Confluenţele cu alte popoare, de-a lungul istoriei, nu aveau să schimbe nimic major în structura ontologică a naţiunii noastre, astfel încât creştinismul se propagă în acest spaţiu şi mărturiile sunt evidente. Aşa se face că fiecare generaţie a dat ofranda sa lui Dumnezeu.
Unii din cei chemaţi de glasul Sfintei Evanghelii (Matei 16, 24), au renunţat la cele ale lumii acesteia şi, retrăgându-se în mănăstiri sau schituri, au slujit chemării lui Hristos, oferindu-se pe sine prinos de jertfă Lui.
De asemenea, şi credincioşii din partea de nord a Ardealului aveau să-şi rectitorească la sfârşit de sec. XX mănăstirile de altă dată şi să construiască şi altele noi, precum şi numeroase locaşuri de cult (biserici).
În acest context s-a înfiinţat şi mănăstirea „Sf. Prooroc Ilie” de la Nuşeni (care îşi are hramul de la ctitorul ei, venit aici de la o mănăstire tot cu hramul „Sf. Ilie” – Topliţa). Astfel, prin voia lui Dumnezeu şi vrerea oamenilor, pe vremea vrednicului între păstori, arhiepiscopul Teofil Herineanu (al Clujului), s-a aprobat înfiinţarea unei mănăstiri în apropierea ţinutului său natal (zona Becleanului).
Aşa se face că, pe un teritoriu obţinut de episcopul Nicolae Ivan în anul 1923 (un domeniu de 116 ha teren arabil şi 104 ha teren forestier), cu binecuvântarea ÎPS Teofil Herineanu se fac, în 1991, demersurile necesare în vederea ridicării unei mănăstiri. Un aport deosebit în această privinţă l-a avut pr. Marius Avram, paroh în localitatea Nuşeni, care a impulsionat întreaga comunitate creştină din zonă.
Dintre stareţii mănăstirii de la Nuşeni menţionăm pe pr. Ilie Cira (1991-1995), în timpul căruia, în 1994, PS Irineu Bistriţeanul avea să pună piatra de temelie a noului aşezământ.
Mai menţionăm pe protos. Sofian Ardelean, fost vieţuitor al Mănăstirii Sihăstria şi stareţ al Mănăstirii Nicula, care a adus cu sfinţia sa proiectul după modelul bisericii de la Sihăstria, cu binecuvântarea ÎPS Bartolomeu. În conformitate cu acesta s-au început lucrările la fundaţia bisericii. Fiecare dintre stareţii şi vieţuitorii care au trecut prin mănăstirea „Sf. Ilie”, alături de preoţii şi pelerinii care au cercetat-o de-a lungul timpului, au lăsat câte ceva demn de amintire pentru a fi cinstiţi în rândul ctitorilor sau binefăcătorilor.
La fel ca în cazul celorlalte mănăstiri din Arhiepiscopia Clujului, meritul deosebit este al ÎPS Mitropolit Bartolomeu, care, ca un părinte iubitor şi excepţional administrator, a reuşit să învingă toate greutăţile şi neajunsurile ivite de-a lungul timpului şi la Nuşeni şi, datorită căruia, mănăstirea este înfloritoare şi prosperă. În 20 august 2002 declara: „Astăzi consider că rectitoresc mănăstirea de la Nușeni, aducând un grup de monahi de la Mănăstirea Rebra-Parva în frunte cu părintele Paisie pe care îl numesc stareț”.
Mănăstirea este cercetată și de părintele mitropolit IPS Andrei Andreicuț, devenind al patrulea ierarh-ctitor, cel care va sfinți actuala biserică.
În perioada precedentă anului 2002 s-a ridicat casa monahală în care funcționează și stăreția, devenind corpul administrativ principal, cu bucătărie, sală de mese, chilii, camere de arhondar, beciuri şi alte spaţii aferente necesare slujirii şi desfăşurării bunului program al vieţii monahale. Este primul edificiu ridicat cu ajutorul credincioșilor din Nușeni și din satele învecinate, edificiu care găzduiește, la etaj, și Paraclisul Sf. Nicolae, unde, timp de zece ani, s-au oficiat sfintele slujbe.
Biserica închinată Sfântului Prooroc Ilie a fost construită în perioada 2002-2012 și se înscrie în stilul bisericilor ortodoxe, având renumitul model arhitectural nord-moldovenesc, cu altar, naos, pronaos și pridvor. Pictura este realizată de soții Moldoveanu (Ioan şi Daniela) din Bucureşti şi ucenicii lor. Are o capacitate de 140 de personae.
Clopotniţa a fost edificată între anii 2006-2010, ca o îmbinare a stilului moldovenesc cu accente sudice, rezultând o unitate arhitectonică specific spațiului monastic românesc. Pe peretele vestic al clopotniței, Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, ocrotitorii celor mai multe locașuri ortodoxe din spațiul bistrițean, străjuiesc și această oază duhovnicească monahală, întâmpinând pelerinii care-și aduc ofranda, trecând pe sub poarta-clopotniță, sfințindu-se prin glasul celor cinci clopote-chemarea lui Dumnezeu- la liniște și rugăciune. În spațiul clopotniței se află și veșmântăria, un depozit de carte și un magazin cu obiecte bisericești.
Cel de-al doilea paraclis al mănăstirii are funcția de capelă pentru „sătucul de pe deal”- cimitirul- care prinde formă în imediata apropiere.
Casa monahală, construită în 201-2014, în care vieţuiesc, în prezent, călugării, gospodăria anexă şi cele aferente (heleşteu cu peşte), precum și atelierul de icoane întregesc minunatul complex monastic ce te încântă, odihnindu-te în pacea rugăciunii.
Obştea, condusă de stareţul protosinghel Paisie Iloaie, numără în prezent 22 de vieţuitori, care, împletind ascultarea cu rugăciunea, se ostenesc pe calea împlinirii tainei chemării lor monahale, jertfind lui Dumnezeu și semenilor.
Dezideratul întreit al sfintei mănăstiri Sf. Ilie, de la Nușeni, este:
• În locul acesta să se aducă jertfelnicie duhovnicească!
• Zidurile să vorbească tainic a rugăciune!
• Monahii să fie smeriţi şi cu duh de umilinţă și de rugăciune!
„Ceea ce noi facem aici, prin trăire duhovnicească, să fie osteneală sfântă pentru mântuire, întru slujirea neîncetată a lui Dumnezeu” este mărturia părintelui stareț.
Slavă lui Dumnezeu pentru toate!