Parohia CĂIANU MARE
PAROHIA ORTODOXᾸ ROMȂNᾸ CᾸIANU MARE
Istoricul comunităţii parohiale şi bisericii parohiale
- Numele parohiei: Căianu Mare,
- Protopopiatul Beclean
- Hramul Parohiei: Sfântul Ierarh Nicolae
- Data punerii pietrei de temelie: Referitor la aceasta, inca nu am găsit exact data punerii pietrei de temeile, intru-cat actual biserica de zid este ridicată pe locul uneia mai vechi de lemn. Ȋn anul 1970 ȋncep efectiv lucrarile de ridicare a noi biserici, deoarece cea veche se găsea ȋntr-o stare avansată de degradare.
- Biserica este construită din cărămidă, se desfăsoară pe lungime, planul este tip sală, având un naos spaţios, despărţit de pronos prin 2 coloane cu bolte semicircular ce susţin corul (balconul). Altarul prezintă absidă semicircular, este despărţir de naos prin iconostas şi solee şi are adăugate 2 ȋncăperi, ȋn stânga Proscomidiarul şi ȋn dreapta Veşmântarul.
Ȋn exterior, faţada prezintă trei turle. Cea din mijloc, clopotniţa, este mai ȋnaltă. Clopotniţa prezintă trei registre , şi in cel inferior, deasupra uşi, şi sub o fereastră rotundă se găsesc pictate pe pânză icoanele Sfinţilor Petru şi Pavel ce o ȋncadrează pe cea a Sfântului Ocrotitor, Sfântul Ierarh Nicolae. - Pictura iniţiala, avândul ca autor pe pictorul Popa Alexandru, nu s-a pastrat ȋn totalitate, ȋntru- cât starea de conservare ȋn care se afla a solicitat reȋmprospătarea culorilor. Restaurarea picturii s-a executat de către pictorul Tuluc Damian- Mociu şi echipa sa, in anul 2006.
- Iconostasul este de lemn şi prezintă 2 uşi diaconeşti şi o uşă ȋmpărătească, şi are trei registre. Ȋn cel de jos se găsesc uşile, icoanele ȋmpărăteşti, cea a hramului, Sf. Ier. Nicolae şi cea a Sf. Prooroc şi Ȋnaintemergător Ioan Botezătorul. O caracteristică a acestor icoane constă in pictarea trupurilor ȋn intregime ( adică nu este prezentat doar bustul). Registru median este constituit de 6 icoane prăznicare, dispuse câte trei de o latură şi de alta a unei icoane mai mari ce prezintă Cina cea de taină. Deasupra acesteia ȋn rândul de sus se găseşte o icoană a Sfintei Treimi, flancată de Icoanele celor 12 apostoli. Deasupra iconostasului se află o rastignire. Şi icoanele din iconostas sunt repictate de către aceaşi echipă.
- Biserica este sfinţită la 26 septembrie 1976 de catre Prea Sfinţitul Episcop Teofil Herineanul, Preot Paroh fiind P.C. Părinte Gheorghe Retegan şi este resfinţită ȋn anul 2006 la 24 septembrie de către Prea Sfinţitul Episcop Irineu Bistriţeanul, Preot Paroh fiind P.C. Părinte Salustiu Petri
- Ȋnainte de anul 1948 parohia a fost Greco-Catolică. După revenirea la Ortodoxie, Parohia a fost slujită de următorii preoţi: P.C. Părinte Gheorghe Retegan (1949-1978) şi P.C. Părinte Salustiu Petri (1978-7.12.2011)
- Locuitorii Căianului Mare sunt oameni credincioşi şi harnici lucru dovedit de numărul mare de preoţi care işi au originea ȋn acest sat, dar şi de activităţile comerciale ( specific locului este “voştinăritul”) şi ȋntelectuale pe care le au fii acestui sat. Există un monument, deosebit ca expresie artistic, dedicat eroilor căzuţi in primul şi al doilea război mondial.
- Din informaţiile pe care le deţinem nu există obiecte de patrimoniu.
- Credincioşii aproximativ 400 de suflete, sunt oameni cu frica lui Dumnezeu şi dragoste de Biserică şi de preot.
Date biografice ale preotului
Numele si prenumele: Crişan Ștefan-Octavian
Data naşterii: 27 Decembrie 1982, Braşov
Școli absolvite şi anul absolvirii:
2009-2011 Universitatea “ Babes Bolyai” Cluj-Napoca; Facultatea de Teologie Ortodoxă; Secţia Teologie Ortodoxă Pastorală
2007-2008 Universitatea “ Babes Bolyai” Cluj-Napoca; Facultatea de Istorie şi Filosofie, masteratul se istorie orală
2001-2006 Universitatea “ Babes Bolyai” Cluj-Napoca; Facultatea de Istorie şi Filosofie, secţia istorie
istoria artei
2001 Colegiu Naţional Ion Maiorescu, Giurgiu
Scoala Generala Nr 4. “Mihai Eminescu”, Giurgiu
Data hirotoniei: 12 februarie 2012
Adresa: Căianu Mare, nr 200, comuna Căianu Mic, judeţl Bistriţa-Năsăud
Telefon: 0263/347 556; 0742/045 775; 0767/ 313 898
e-mail: Gutenberg_soc@yahoo.co.uk