Parohia Centrului Nuseni
ISTORICUL BISERICII CENTRULUI PENTRU PERSOANE CU HANDICAP SI PERSOANE VARSTNICE NUSENI
Biserica Centrului pentru Persoane cu Handicap si Persoane Varstnice se afla pe malul drept al râului Meles,în centrul localității Nușeni, între localitatile Beudiu si Rusu de Sus, la 9 Km de orasul Beclean.Clădirea se află în curtea unui conac achiziționat de către vrednicul de pomenire episcopul Nicolae Ivan,în anul 1923 și în care s-a desfășurat până la confiscarea de către comuniști ,Școala de cântăreți bisericești,a Episcopiei Vadului ,Feleacului și Clujului. Ea a fost arondata la Protopopiatul Ortodox Beclean. Obiectivul face parte integranta din cadrul Complexului de Servicii Sociale Comunitare pentru Adulti Nuseni, aflat în structura Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului B-N si se învecineaza la EST cu Manastirea Sf. Ilie, la VEST cu Primaria comunei Nuseni, la SUD cu Dispensarul medical uman Nuseni iar la NORD cu blocul de locuinte al localitatii Nuseni. Necesitatea unei Biserici în cadrul centrului a fost imperios necesara, pentru beneficiarii admisi (persoane varstnice si persoane cu handicap). Aceștia au nevoie pe langa asigurarea traiului de zi cu zi si de servicii religioase, de aceea în 16 iun 2000, din încredintarea IPS Bartolomeu Anania, a fost pusa piatra de temelie a acesteia, iar în 16 august 2000, a fost târnosită de acelasi ierarh.
Biserica a fost construita într-o perioada foarte scurta de timp, într-un interval de 60 de zile, în forma de nava si are hramul “Sf. Evanghelist Luca”, cu turn clopotnita deasupra pridvorului, avand zid de caramida. Ea a fost construita de o echipa de mesteri din localitatea maramureseana Finteusul Mare,la inițiativa doamnei director dr.Letiția Vlăduțiu, în frunte cu mesterul Lobont Vasile si Inc Ionica. Iconostasul este confectionat din lemn de brad, vechi de peste 100 de ani si donat de credinciosii Parohiei Ortodoxe Beudiu, iar icoanele pictate de catre pictorul Cocean Stefan. Mobilierul interior a fost donat de catre Fundatia “Karmel International” din Olanda. Pana în prezent Biserica nu a fost pictata, decat partial altarul, iar naosul si pronaosul este înzestrat cu icoane pe panza în ulei, continand scene din viata Mantuitorului Iisus Hristos, executate de dl Matei Manciu . Nu exista obiecte de patrimoniu. De la începutul activitatii si pana în anul 2011, Biserica a fost pastorita cu vrednicie de regretatul +Pr. Grigore Fontul ; in perioada 2011 dec 2013 de Pr. Pavel Rusu ; iar de atunci de actualul preot misionar,neretribui,Ioan Aurel Rus. În ianuarie 2017 s-au înlocuit ferestrele din lemn cu altele noi din termopan, s-au cumpărat două clopote noi care sunt puse in clopotnita nou construită pe platoul din vecinătatea bisericii.Acestea au fost sfințite pe data de 1 dec.2018 cu ocazia Centenarului Marii Uniri. Biserica are dăruite Sfinte Moaște ale Sfinților Mucenici Dimitrie Izvorâtorul de Mir și ale Mucenicilor Chiric și mama sa Iulita de către IPS Irineu,Arhiepiscopul Alba Iuliei.Biserica a fost impodobită în toamna anului 2021 cu trei tetrapoade pentru icoanele de închinare,cu veșminte și îmbrăcăminte noi și vase de cult.În perioada Postului Mare din anul 2022 toți beneficiarii ortodocși ai acestui centru social au primit în dar câte o carte de Rugăciuni,iar pentru Sfântul Altar a fost achiziționat din donații un Sfânt Chivot și o raclă pentru Sfintele Moaște,un Liturghier și o Sfântă Scriptură.În ziua de 11 mai 2023 au fost inlocuite cele două candelabre vechi,cu altele noi,cu câte 22 de becuri fiecare.Candelabre pe trei etaje,cu icoane.În biserică mai sunt părticele din Sfinte Moaște ale : Sfinților Ierarhi-Ioan Gură-de-Aur,Eusebiu de Cezareea,Silvestru al Romei,Nifon și Neofit Patriarhii C-polului,Ghelasie de Râmeț,Luca al Crimeei ; Sfinților Mucenici : Pantelimon,Eufimia,Efrem cel Nou și ale Sfinților Mucenici uciși de Perși in Sinai și Rait în anul 614;ale Sfinților Doctori fără de Arginți Cosma și Damian și ale Sfântului Cuvios Rafael.Ca si activitati culturale si misionare, se încearca dinamizarea credinciosilor, beneficiari ai serviciilor sociale din cadrul centrului, în ceea ce priveste participarea la Sf. Liturghie, la Taina Sf. Maslu,la Acatiste și Vecernii la activităti creștin culturale și filme religioase,excursii la manastiri și în ajutorarea între ele a persoanelor aflate în dificultate si a persoanelor varstnice.
DATELE SUCCINTE ALE PAROHIEI
Numele parohiei: Biserica Centrului pentru Persoane cu Handicap si Persoane Varstnice Nuseni Adresa: Nuseni, 241, Jud. B-N Telefon: 0263/3500134 Biserica de: caramida Hramul: Sf.Evanghelist Luca Anul constructiei bisericii: 2000 Casa parohiala: nu este cazul Preot misionar- Ioan Aurel Rus
DATELE BIOGRAFICE ALE PREOTULUI
• Nume/Prenume: Ioan Aurel Rus
• Data nasterii: 01.01.1958
• Scoli absolvite si anul absolvirii:
• Seminarul Teologic / Liceul (Anul) – 1978
• Facultatea de Teologie (Anul) – 2000
• Data Hirotoniei: 01.10.1978
• Parohii ocupate: Lupu-jud.Alba 1978-1986;
• Sânicoara-jud.BN,1986-1996; Nepos Jud.BN,1996-2004
• Distincii primite – iconom-1991; iconom stavrofor-1995,
• Adresa personala: Str,P.Maior,nr.6,Sc.A2,Ap.1-Beclean
• Telefon: 0742584815
Preot misionar, Ioan Aurel Rus.