Parohia CHIRALEŞ
PAROHIA ORTODOXĂ ROMÂNĂ CHIRALEŞ ŞI FILIA ŢIGĂU
Istoricul comunităţii parohiale
Parohia ortodoxă română Chiraleş se găseşte în protopopiatul ortodox român Beclean, arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului, mitropolia Clujului, Maramureşului şi Sălajului. Numele localităţii provine de la răspunsul liturgic Κγριε ελεισον (Doamne miluieşte) folosit la slujbele unei mănăstiri aflate pe vatra iniţială a satului Chiraleş. Prima atestare documentară o găsim la anul 1292, dar satul a fost pomenit în cronicile maghiare în anii premergători atestării oficiale.
Localitatea Chiraleş este situată în judeţul Bistriţa-Năsăud, la aproximativ 25 km S-V faţă de oraşul reşedinţă de judeţ, pe valea râului Şieu. Este înconjurată de dealurile Bungur şi Şoşoi care o protejează de evenimente naturale neplăcute. Datorită zonei geografice a Chiraleşului, ocupaţia de bază a locuitorilor a fost şi este agricultura. Locuitorii cultivau de regulă cereale, cânepă şi altele. Pădurile au ocupat întotdeauna o suprafaţă întinsă. După revoluţia din 1989 C. A. P. – ul se desfiinţează şi locuitorii satului revin la vechile ocupaţii.
Istoricul bisericii parohiale
Prima biserică despre care avem date sigure este biserica de lemn monument istoric, datând din secolul al-XVII – lea (cca. 1622). Bisericuţa, cu hramul Sfinţilor Arhangheli, se remarcă prin elemente stilistice şi decorative speciale (brâul care încinge lăcaşul ca o frânghie cioplită în bârne). La anul 1777 este pomenit Cusaiu ca zugrav al altarului, restul picturii fiind terminate de Ioan Ştenţel din Sânmărghita (lucrare începută în 1769). Din 1960 această bisericuţă se află în Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca.
Biserica de piatră a fost sfinţită în anul 1930 sub păstorirea părintelui Alexandru Anca. Prin grija părintelui Eugen Trifu biserica a fost resfinţită în anul 1970; mai apoi în 1999 prin grija părintelui Ioan Mureşan biserica a fost din nou resfinţită. Tot în 1999 s-a pictat biserica în frescă. Biserica a rămas în continuare sub ocrotirea Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil.
Cimitirul(ele)
Cimitirul parohial este situat pe un deal din apropierea satului. Membrii Bisericii luptătoare şi cei ai Bisericii triumfătoare se află aici aproape şi din punct de vedere fizic să spunem aşa.
Activităţi filantropice şi culturale în trecut
Atât conducătorii Bisericii cât şi românii de la sate înţelegând cât de folositoare este învăţătura s-au ocupat de organizarea învăţământului. În anul 1848 parohia Chiraleş, din fonduri proprii şi având ajutorul locuitorilor, deschide prima şcoală confesională din Chiraleş. Problema pregătirii cadrelor didactice în regiune a fost rezolvată prin grija protopopului Gavril Pop în 1855. Primul învăţător cunoscut cu numele în Chiraleş a fost Ioan Deac; tot el activa ca şi cantor al parohiei. Primul local de piatră în care funcţiona şcoala din Chiraleş a fost ridicat în 1882 sub îndrumarea părintelui Alexandru Anca. În 1933 se înfiinţează două posturi de învăţători ocupate de Vasile Brendea şi Gabriela Rebreanu. În perioada 1934 – 1940 au activat ca şi învăţători Ioan Morar şi Ludovica Bolog. În 1948 se înfiinţează Şcoala generală Chiraleş cu directorul Gheorghe Constantinescu. După anul 1990 numărul elevilor a scăzut constant aceasta fiind o realitate tristă a numărului de elevi din zona rurală datorită în mare parte scăderii demografiei generale a României.
De-a lungul timpului parohia Chiraleş a fost păstorită de mai mulţi preoţi; aici îi vom aminti pe cei din secolele XIX – XXI. Părintele Alexandru Anca a păstorit Chiraleşul până în anul 1928. De numele lui se leagă ridicarea clădirii de piatră a şcolii confesionale a satului şi redactarea unei monografii a Chiraleşului rămasă în manuscris. Au urmat apoi preoţii Virgil Baciu (1928 – 1957), Ioan Moldovan (1957 – 1966), Eugen Trifu (1966 – 1974) şi Ioan Muresan (1974 – 2005). Din anul 2005 preot paroh este Horaţiu Mureşan. În timpul păstoririi lui s-a ridicat un corp de clădire în care a fost instalată centrala termică a bisericii; în acelaşi timp s-a renovat – restaurat biserica, s-a modernizat casa parohială, s-a luminat exteriorul bisericii prin reflectoare Tot prin grija acestui preot s-a început organizarea Zilelor Chiraleşului, manifestare ce cuprinde întâlnirea fiilor satului, concerte de muzică religioasă, clasică, populară, folk. Printre cantorii parohiei îi amintim pe Ioan Morar, supranumit Dascălul – fost învăţător al satului, Valentin Sângeorzan, Ionel Drăgan, Ioan Petraş, Traian Morar.
Profilul actual al parohiei
În momentul de faţă parohia Chiraleş are un număr de 350 de credincioşi. Se organizează periodic pelerinaje la diferite mănăstiri din ţară. Pe plan cultural s-au distribuit pe cheltuiala parohiei Sfinte Scripturi tuturor familiilor credincioşilor.
Parohia Chiraleş are în componenţa sa şi filia Ţigău cu un număr de 55 de credincioşi. Aici se slujeşte într-o bisericuţă de lemn monument istoric datată la anul 1706 cu hramul Cuvioasei Sfintei Parascheva. Pentru o mai bună organizare a desfăşurării sfintelor slujbe la data de 1 martie 2009 s-a pus piatra de temelie a unei biserici de zid. Hramul acestei noi biserici este Intrarea Domnului în Ierusalim; în momentul de faţă construcţia ei se află la nivelul acoperişului.
Surse bibliografice
Preot Cristian Marţian, Preot Horaţiu Mureşan, Traian Săsărman, Ciprian Moldovan, Chiraleş – satul cu nume de rugă, editura Karuna, Bistriţa, 2006
Protopopiatul Ortodox Român Bistriţa, Monografie – Album, editura Karuna, Bistriţa, 2008
Date de contact
- Adresa: loc. Chiraleş, nr.80, com. Lechinţa, jud. Bistriţa-Năsăud;
- Hramul: Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil;
- Tel. 0263 277 473.