Parohia COCIU
PAROHIA ORTODOXĂ ROMÂNĂ COCIU
Istoricul comunității parohiale
Parohia Ortodoxă Română Cociu se află sub jurisdicţia administrativă a protopopiatului ortodox din Beclean, a Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului. La vărsarea râului Şieu în râul Someş, de o parte şi de alta a căii ferate Cluj-Napoca-Vatra Dornei, la 7 km de oraşul Beclean, pe DJ 172 se află frumosul sat Cocoiu, din componenţa administrativă a comunei Şintereag, în partea central-nordică a judeţului Bistriţa-Năsăud, în partea nordică a României. Prima menţiune documentară a satului Cociu este data de 06.10.1329. În perioada Imperiului Roman, Cociu făcea parte din fâşia de teren între 15-20 km aflată în afara graniţelor Imperiului mai ales că aproape de Cociu era linia castrelor militare romane de la Căşei, Ilişua, Livezile, Orheiul Bistriţei, Brâncoveneşti, care formau graniţa de nord a imperiului. Tot pe aici trecea drumul pietruit Dej-Ilişua-Beclean-Sărăţel-Brâncoveneşti. Dealul „Cesarului” – un excelent loc de observaţie din acea perioadă era sub influenţă romană. Prezenţa migratorilor va lăsa urme şi în părţile ce vor forma satul Cociu. Reforma agrară din 1919-1923 duce la împroprietărirea multora din Cociu, pământ luat din proprietatea grofului Bethlem Bella. În perioada hortistă familia Bethlem caută să-şi reia pământul fără a reuşi. Reforma din 1945 împroprietăreşte alţi locuitori, dar Plenara din 1949 hotărăşte începerea procesului de colectivizare a agriculturii după model sovietic. „Revoluţia din 1989 a făcut o cotitură enormă în viaţa poporului român, mai ales în redobândirea proprietăţii furate de comunişti.
Istoricul bisericii parohiale
Parohia Cociu ia fiinţă odată cu înfiinţarea satului. Dacă nu avem date despre organizarea bisericească dinainte de atestarea documentară, după 1329, anul primei atestări documentare, putem fi convinşi că în satul Cociu au existat preoţi care săvârşeau Sfintele Taine şi conduceau creştinii pe calea mântuirii. Cea dintâi ierarhie bisericească cunoscută în partea de nord a Transilvaniei este cea a „exarhului” Mănăstirii Peri din Maramureş, cu drepturi ce se întindeau asupra ţinuturilor : Sălaj, Ugocea…Unguraş şi Bistriţa. Deşi satul Cociu nu a aparţinut nici unui din aceste ţinuturi , juridisdicţional aparţine de Episcopia de la Vlad cu întindere şi în ,, Solnocul din lăuntru „. În statistica generalului Bukow, în jurul anului 1760, în satul Cociu erau 3 preoţi neuniţi la 74 de familii neunite şi 2 preoţi uniţi la 10 familii unite. Neuniţii, adică ortodocşii aveau şi o biserică, iar neuniţii nu . Nu este menţionat nici un nume e preot. Între anii 1780- 1810 preot în Cociu este Mureşan Ioan, urmat de fiul său: Mureşan Teodor. Avem foarte puţine date despre ei, erau originari din Cociu.
Între anii 1842- 1899 parohia este condusă de preotul Mureşan Vasile [ Basilius] , fiul preotului Mureşan Teodor. În anul 1843 împreună cu credincioşii săi ridica o biserică de lemn cu hramul „ Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril” . Între anii 1899- 1915 preot este Mititean Ioan. După 1915 ajunge în Cociu preot Iuliu Sonia, participant ca delegat la Marea Adunare de la Alba-Iulia din 1 decembrie 1918. Între anii 1926- 1929 ridică actuala biserică din zis, târnosită de episcopul Iuliu Hossu în 1929. Suferă prigoana din partea regimului horthyst şi în anul 1941 este înlăturat din sat. În acelaşi an 1941 este numit preot Avram Teodor, care face diferite reparaţii, la biserica parohială, iar în anul 1948 edifică actuala casă parohială. În anul 1976, la pensionarea preotului Avram Teodor, I. P. S Teofil Herineanu numeşte ca preot paroh pe Rus Vasile, licenţiat al I. T. U. Sibiu. Retencuieşte biserica parohială în exterior în terasit, iar în interior o împodobeşte cu o minunată pictură în tehnica „ tempera” , executată de pictorul Croitoru Gheorghe.
În 2000 se ridică un minunat monument închinat Eroilor neamului. În 2002 se ridică o casă de protocol şi se introduce încălzirea în biserica parohială. Păstoreşte şi în prezent., cafas
Cimitirul
Parohia Ortodoxă Cociu are un cimitir cu o suprafaţă de 1 ha.
Activităţi culturale şi filantropice în trecut
O şcoală confesinală a existat la Cociu, însă nu se cunoaşte anul. Cert este că, construcţia ei se afla pe terenul de lângă actuala Biserică.
E. Profilul actual al parohiei1215
Parohia Ortodoxă Cociu are în prezent un număr de 1215 credincioşi. Activitățile pastoral-misionare, culturale, filantropice și catehetice se desfășoară sub îndrumarea Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului.
Surse bibliografice
Pr. Rus Vasile, Monografia localităţii Cociu, 2005-lucrare susţinută pentru obţinerea gradului I în preoţie
Arhiva parohiei ortodoxe Cociu
Date de contact
Parohia Ortodoxa Cociu, nr 152, jud. Bistriţa-Năsăud;
Hramul: „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” (8 noiembrie);
tel.-0263229357