Parohia DUMBRĂVENI
PAROHIA ORTODOXĂ ROMÂNĂ DUMBRĂVENI
Istoricul comunității parohiale
Parohia Ortodoxă Română Dumbrăveni funcţionează ca entitate eclesială sub jurisdicţia protopopiatului Beclean, a Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, în localitatea Ciceu-Giurgeşti.
Localitatea este atestată documentar pentru întâia oară în anul 1467, anul expediţiei pe care Matei Corvin o intreprinde împotriva moldovenilor, conduşi de marele Ştefan cel Sfânt. În anul primei atestări documentare localitatea se numea „Ganch”, în 1553 „Ganth”, în 1608 „Gancz”, în 1750 „Cancs, din anul 1912 şi până în anul 1920 „Ganciu”, iar după această dată şi până în anul 1964 s-a numit „Canciu”. Din anul 1964 şi până astăzi localitatea poartă numele de Dumbrăveni.
Localitatea Dumbrăveni este printre primele localităţi care au luat naştere pe domeniul cetăţii Ciceului, hotarul său fiind menţionat în documente ca fiind întins de la Dealul Hăşmaşului şi până la dealul Boiereni, din actualul judeţ Maramureş. Ea este asezată la poalele ruinelor Cetăţii Ciceului şi intersectată de meridianul de 24 grade longitudine estică şi situată în extremitatea vestică a judeţului Bistriţa-Năsăud, la 64 de km de reşedinţa de judeţ şi la cca 6 km de reşedinţa de comună Ciceu-Giurgeşti. Satele care mărginesc localitatea Dumbrăveni sunt: Ciceu-Giurgeşti, Negrileşti, Huta, Strâmbu, Chiuieşti şi Ciceu Corabia.
Istoricul bisericii parohiale
Pentru o perioadă de peste 300 de ani, respectiv din anul 1467 şi până la sfârşitul secolului al-XVIII-lea, nu avem ştiri privind viaţa religioasă din Dumbrăveni, însă lipsa dovezilor nu înseamnă inexistenţa manifestărilor cultice, mai ales dacă avem în vedere caracterul creştin al tuturor comunităţilor româneşti şi existenţa unor puternici factori de influenţare, şi anume mănăstirile din vecinătate: de la Negrileşti, Ciceu-Poieni şi îndeosebi apropierea de Episcopia ortodoxă cu sediul la Vad.
Statisticile românilor din Transilvania din anii 1733, 1750, 1760-1762 şi 1766 nu consemnează nimic despre comunitatea românilor din Dumbrăveni. Abia şematismul episcopului Ioan Lemeny de Eadem ne oferă primele informaţii. Astfel aflăm că această veche parohie a rămas ortodoxă până în anul 1798, când va trece la Biserica unită. Comunitatea avea o Biserică din lemn, cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil”. Potrivit toponimiei şi tradiţiei, bisericuţa din lemn a fost cumpărată de la credincioşii din Ciceu-Giurgeşti şi a dăinuit aici până în anul 1925, când a fost donată credincioşilor din Strâmbu, jud. Cluj, actualmente Bisericuţa este monument istoric a mănăstirii de la Căşiel.
Actuala Biserică a fost construită în anul 1908-1909, în timpul preotului Făgărăşan Pompei. În decursul anilor, Biserica a fost reparată de mai multe ori. În anul 1924, Biserica a fost acoperită cu tablă zincată, iar în anul 1933 s-au început lucrări de înfrumuseţare a Bisericii. Cu timpul însă Biserica s-a degradat şi a fost nevoie ca în anii 1942 să fie reparată din nou. Începând cu anul 1974 s-au derulat ample lucrări la Sfânta Biserica: a fost legată în fier, retencuită în exterior. Deoarece în interioarul Bisericii nu exista pictură, preotul Fontul Grigore împreună cu Consiliul parohial au luat decizia privind începerea picturii, fiind angajat pictorul Burlea Ioan. În anul 1980-1981 a fost repadimentată.
Biserica a fost sfinţită în data de 26 iulie 1981 de către Înalt Preasfinţitul Arhiepiscop Teofil, arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului.
Din anul 1984 Biserica Ortodoxă din Dumbrăveni l-a avut păstor duhovnicesc pe părintele Rus Gheorghe. În tim pul său au avut loc o serie de lucrări atât la casa parohială, dar şi la Biserică. Astfel a fost refăcut turnul Bisericii, au fost schimbate jgheaburile, a fost împrejmuită cu gard din beton curtea şi grădina Bisericii, a fost ridicat un altar de vara, a fost ridicat un monument al eroilor.
Începând cu anul 2009 atât Biserica, cât şi casa parohială au intrat într-un amplu proces de reparaţii. Astfel la Sfânta Biserică au avut loc următoarele lucrări: a fost schimbat padimentul, a fost retencuită şi repictată partea de jos a Bisericii, deoarece din cauza igrasiei pereţii s-au deteriorat. Au fost executate o serie de lucrări şi în exterior, retencuită o parte a Bisericii, trotuarele refăcute, acoperişul Bisericii a fost reparat şi revopsit, au fost schimbate toate jgheaburile şi revopsit exteriorul Bisericii. Totodată Biserica a fost dotată cu mobilier nou, strane şi bănci noi, precum şi schimbarea tuturor obiectelor de cult şi a cărţilor, fiind întocmită şi o bibliotecă. În Sfântul Altar, cu binecuvântarea Inalt Preasfinţitului Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei, a fost refăcută Sfânta Masă, fiind placată cu marmură. Ca o încununare a acestor lucrări, Biserica Ortodoxă din Dumbrăveni a fost resfiinţită în data de 28 iulie 2013 de către Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei. De la ridicarea Bisericii şi până astăzi au păstorit aici următorii preoţi: Vasile Precup(1919-1941), Liviu Marica(1941-1956), Eugen Guţă(1958-1960), ieromonahul Arsenie Bârsan(1960-1963, Vălean Ioan(1964-1973), Fontul Grigore(1973-1980), Grapini Ioan(1980-1984), Rus Gheorghe(1984-2009), iar din anul 2009 până în prezent preotul Gherghel Alexandru Eugen. Din rândul epitropilor amintim pe Iuga Gheorghe şi pe Clapa Aurel, iar cântăreţ pe Precup Grigore.
Cimitirul(ele)
În parohia Dumbrăveni există 2 cimitire: unul vechi cu suprafaţa de aprox. 0,50 ha şi cel actual, care are o suprafaţă de aprox. 1 hectar. Ambele sunt îngrădite şi îngrijite.
Activităţi culturale şi catehetice în trecut
În lipsa unui document de referinţă, începutul învăţământului instituţionalizat în Dumbrăveni rămâne încă a problem nesoluţionată. După unii existenţa primei unităţi de învăţământ în Dumbrăveni este atestată între anii 1850-1853. Momentam ştim doar că în anul 1867 era dascăl aici Eutychies Botu. Un deceniu mai târziu de formarea copiilor de aici se ocupa Eutychies Botu. Date sigure despre existenţa şcolii avem abia la finele secolului al-XVIII-lea, prin Şematismul din 1882, respective 1884, an în care se consemnează existeenţa unei case şcolaree din lemn, învăţător fiind Both Alexandru. Mai menţionăm ca învăţători pe Sofronie Poienar, Constantin Georgiu, Alexandru Filip, Ioan Huza. Luată în grija statului, clădirea vechii şcoli confesionale era, într-o statistic din 1935, “ruinată şi neângrijită”, copiii învăţând carte fie la casele parohiale, fie pe la casele oamenilor. Lipsa spaţiilor de învăţământ şi a profesorilor a impus, pentru o vreme, limitarea numărului şcolilor cu ciclul al doilea la central de comună.
Profilul actual al parohiei
În prezent parohia ortodoxă din Dumbrăveni numără aproximativ 400 de credincioşi, implicaţi activ în viaţa duhovnicească, liturgică, misionară şi socială a Bisericii. Un accent deosebit s-a pus de asemenea pe catehizarea tinerilor, organizându-se în acest sens diferite întâlniri cu ei. La nivel parohial avem un cor de tineri(15), cu care se organizează diferite concerte cu ocazia marilor Praznice.
Surse bibliografice
Pr. Dr. Dănuţ Hognogi, Aspecte monografice privind istoria eclesiastică a satului Dumbrăveni-judeţul Bistriţa-Năsăud, Ed. Karuna, Bistriţa,2009;
Coriolan Suciu, Dicţionarul istoric al localităţilor din Transilvania, vol.I, A-N, Ed. Academiei Republicii Socialiste România, Iaşi, 1967-1968;
Pădurean, Augustin; Rusu, Constantin, Ciceu-Giurgeşti o istorie multiseculară, Edit. Arcade, Bistriţa, 2004;
Pădurean, Augustin; Hognogi, Dănuţ Liviu, Poartă spre cer, Edit. Renaşterea, Cluj-Napoca, 2005.
Date de contact:
- Adresa: Dumbrăveni, nr.32, com. Ciceu-Giurgeşti, jud. Bistriţa-Năsăud
- Hramul Sfintei Biserici: Sf. Arh. Mihaiil şi Gavriil
- Nr. telefon al oficiului parohial: 0263345685;
- Pagină facebook: Parohia Ortodoxă Dumbrăveni