Parohia HĂLMĂSĂU
PAROHIA ORTODOXĂ ROMÂNĂ HĂLMĂSĂU
Istoricul comunității parohiale
Parohia ortodoxă „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” Hălmăsău, din comuna Spermezeu aparține protopopiatului Beclean.
Satul Hălmăsău este situat la nord-vest de comuna Spermezeu, la o distanţă de 9 km de centrul comunei. Locuitorii acestui sat sunt răspândiţi de o parte şi alta a pârâului Hălmăsău. Principala lor ocupaţie este agricultura şi creşterea animalelor, lucru care i-a determinat să se stabilească în această zonă.
Bătrânii locului îşi amintesc modul în care s-a format satul. Relativ tânăr, satul a început a se forma abia după al II-lea război mondial. De menţionat faptul că înainte de primul război mondial în zonă existau doar 3 familii. Cu toate acestea, se cunoaşte încă din 1935 prima intenţie a acestor locuitori de a-şi construi o biserică, însă numărul mic de locuitori şi evenimentele social-politice ale vremii i-a împiedicat.
După cel de al II- lea război mondial numărul locuitorilor de la Hălmăsău creşte. Se stabilesc aici pe proprietăţi private sau cumpărate, datorită terenului de deal care oferea hrana animalelor pe care le creşteau. La început, aceştia şi-au construit case mici din lemn sau “căsoaie” în care locuiau pe timpul verii până spre iarnă, când erau cu animalele în păşune. Cu timpul, şi-au construit case noi, familiile s-au mărit, astfel constituindu-se satul.
În anul 1986 au început, din nou, demersurile pentru construirea unei biserici însă nici de data aceasta nu au fost finalizate întrucât se punea problema desfiinţării satului. Pentru nevoile lor duhovniceşti, aceşti credincioşi erau nevoiţi să parcurgă distanţe considerabile în satele învecinate: Spermezeu, Agrieș, Târlişua sau Breaza, unde erau prezenţi în fiecare duminică şi sărbătoare la Sfânta Liturghie.
Istoricul bisericii parohiale
Abia în anul 1990, când la Hălmăsău existau 100 de familii, toţi ortodocşi, dorinţa lor de a construi biserica începe a se materializa. Atunci, sub îndrumarea şi cu purtarea de grijă a vrednicului preot Mureşan Teodor (paroh la Spermezeu), încep efectiv lucrările pentru construcţia bisericii. Data punerii pietrei de temelie este 1 septembrie 1990. Locul pe care s-a construit biserica a fost donat de familia Șoș Elisabeta, cu fiul Rus Teodor. Biserica s-a construit între anii 1990 – 1995, din cărămidă , având formă de cruce. Cheltuielile de construcţie au fost suportate de vrednicii credincioşi din Hălmăsău şi din satele învecinate. Clopotele precum şi cărămida necesară zidirii turnurilor bisericii au fost donate de elveţieni, satul fiind înfrăţit cu o localitate din Elveţia. Pictura bisericii a fost executată de pictorul Bumbu Constantin, în tehnica frescă, iar iconostasul, donat de familia Bizo Raveca, a fost realizat de sculptorul Gheorghe Căienar. Icoanele au fost pictate la mânăstirea Adormirea Maicii Domnului de la Vladimirești, comuna Tudor Vladimirescu, județul Galați.
Slujba de sfinţire a bisericii a fost oficiată de către Preasfinţitul episcop dr. Irineu Pop Bistriţeanul, în ziua de 6 iulie 1997, hramul ales fiind “Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”. Astfel, strădaniile credincioşilor din Hălmăsău se materializează în locaşul de cult pe care şi l-au dorit şi care îi adună în duminici şi sărbători spre a se întâlni cu Dumnezeu în rugăciune.
Până în anul 1998, credincioșii din Hălmăsău aparțineau de Parohia Ortodoxă Spermezeu, sub păstorirea părintelui Teodor Mureșan, iar în anul 1998 Biserica a fost ridicată de la rangul de Filie la rangul de Parohie de sine stătătoare, fiind numit Preot paroh Șpaimoc Adrian, care păstorește până în luna decembrie a anului 2004. Cu ajutorul credincioșilor, în anul 2002 a fost cumpărată Casa Parohială de la familia Hognogi Ion. Aceasta este situată vizavi de Biserică.
De ziua Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, 23 aprilie 2005, a fost instalat Părintele Paroh Motogna Vasile-Cristian. Cu ajutorul credincioșilor, Părintele Vasile a amenajat Casa Parohială și Biserica cu geamuri termopane, centrală termică. Interioarele, de asemenea, au fost recondiționate și diverse obiecte de cult au fost adăugate în patrimoniul Bisericii. Din inițiativa părintelui și cu ajutorul credincioșilor a fost ridicat Altarul de vară, iar în ziua de 27 iunie 2010, a fost oficiată Liturghia Arhierească de către Presfințitul Episcop Dr. Irineu Pop Bistrițeanul, prilej cu care s-a sfințit Altarul de Vară și s-au binecuvântat lucrările realizate la Casa Parohială.
În 8 noiembrie 2014, de sărbătoarea „Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil” a fost ales momentul de instalare a noului Preot Paroh, Zaharie Doru-Constantin.
Din data de 26 iulie 2020 si pana in prezent credinciosii parohiei se află sub păstorirea preotului paroh Bogdan Ioan Pența.
Astfel, șirul preoților parohi este următorul:
Pr. Mureșan Teodor
Pr. Șpaimoc Adrian
Pr. Motogna Vasile Cristian
Pr. Zaharie Doru Constantin
Pr. Pența Bogdan Ioan
Cântăreț:
Căienar Grigore
Cimitire familiale
Fiecare familie are în grădină câteva morminte ale înaintașilor.
Activități culturale și filantropice
Un eveniment de seamă în viața parohiei îl constituie slujba de sfințire a bisericii din anul 1997, precum și alte vizite ale ierarhilor în parohie:
– în iunie 2010, binecuvantarea casei parohiale – Preasfințitul Episcop Dr. Irineu Pop Bistrițeanul.
– în octombrie 2010, Taina Sfântului Maslu – Preasfințitul Episcop Macarie Drăgoi, Episcop al Europei de Nord.
– în decembrie 2011, Liturghie arhierească – Preasfințitul Episcop Macarie Drăgoi, Episcop al Europei de Nord.
– în aprilie 2012, Taina Sfântului Maslu – Preasfințitul Episcop Vasile Someșanul
– în 9 martie 2013 Înaltpreasfințitul Andrei , Liturghie arhierească și sfințirea Troiței. Este cunoscut faptul că, în noaptea dinspre 8 spre 9 martie 1950, au fost împuşcaţi şase bărbaţi din Hălmăsău de către un detaşament al securităţii comuniste datorită opunerii înrolării în armata rusă. Astfel, în anul 2013, în memoria acestora s-a hotărât ridicarea unei troițe amplasate în fața Bisericii.
În data de 14 octombrie 2020 au fost binecuvântate lucrările de renovare ale casei parohiale de către Preasfințitul Episcop Benedict Bistrițeanul
Anul acesta, în data de 23 iulie 2022 marcăm 25 de ani de la sfintirea bisericii noastre, astfel, se va oficia Sfânta Liturghie în sobor de preoți, bucurându-ne de binecuvântarea Preasfințitului Episcop Vicar Benedict Bistrițeanul
De asemenea, momente de mare bucurie duhovnicească sunt prilejuite de sărbătoarea hramului organizat în fiecare an, în ziua de 29 iunie, moment la care participă fiii satului, dar și credicioși din satele învecinate în frunte cu preoții parohi.
Profilul actual al parohiei
În prezent, la Hălmăsău locuiesc 55 familii,toţi ortodocşi. Într-un loc edenic, unde oamenii îşi păstrează credinţa şi portul, şarpele nu a apucat să ispitească şi să dezbine această comunitate de 253 de persoane, având în sufletele lor o credinţă nestrămutată.
Dintre activitățile realizate recent sunt cele în care sunt implicați tinerii parohiei. Astfel, începând din Postul Crăciunului, când s-au învățat colinde, tinerii s-au adunat la casa parohială pentru diverse activități educative. Un proiect important este cel dedicat femeilor creștine, în Duminica Mironosițelor, sărbătoare celebrată prin sceneta “Bucuria Mironosițelor” susținută de copiii școlii primare și expoziția cu vânzare de icoane pe sticlă realizate de tineri.