Parohia Lechinţa
Parohia Ortodoxă Română Lechinţa
Parohia Lechinţa este aşezaţă în partea de sud, sud-est a judeţului Bistriţa-Năsăud, la o altitudine de 450-500 m. Comuna Lechinţa la începutul formării a fost populată şi locuită de români, după colonizarea saşilor care a avut loc înainte cu mai bine de 800 de ani, se găsea situată pe platforma podişului „Podirei”. După colonizare, localitatea s-a prelungit până în vale pe seşul unde este situată comuna azi. Românii din Lechinţa nu aveau un locaş de rugăciune deoarece le-a fost demolat de către saşi în 1713, iar vechii locuitori ai satului au fost alungaţi.
Prima distrugere, atestată documentar a caselor şi bisericiii românilor de către saşii din Lechinţa, din Vermeş şi din alte sate care astfel au devenit „săseşti” s-a petrecut în urma „Ultimatum”-ului care suna aşa: „ Dacă la 1 iunie (1713) se mai află case (româneşti) pe loc, acelea vor fi arse şi prefăcute în cenuşă, conform vechiului obicei practicat pe vremuri”. Unele case şi biserica au fost refăcute, dar în luna mai, 1760, toţi românii din sat au fost obligaţi să plece. Li s-a demolat şi biserica şi casele.
În anul 1897 au primit în dar de la credincioşii din Bistriţa o biserică veche din lemn pentru care primăria săsească a acordat 2 arii de teren în afara vetrei satului, unde şi-au instalat bisericuţa cele 40 de familii de români. În 1924 a luat fiinţă parohia Lechinţa, până atunci fiind filie la parohia Herina. În anul 1929 a fost numit preot paroh Bârsan Ioan, având în evidenţe un număr de 120 de familii. După multe petiţii şi cereri adresate conducerii locale şi judeţene, au primit sprijin pentru a construi o biserică nouă. Construcţia acestei biserici începe în anul 1937 pe terenul din centrul comunei acordat de Consiliul Comunal cu procesul verbal nr 502/1934 aprobat de episcopie prin procesul verbal nr 7791/1935.
La insistenţele românilor, membrii consiliului comunal, saşi şi români, în scopul de a crea fonduri pentru construirea bisericii, au donat 20 jugăre pădure cu hotărârea nr 701 din 6 decembrie 1935. Din acest fond şi contribuţia benevolă a credincioşilor s-a construit actuala biserică între anii 1937-1940. În 1944, după terminarea celui de-al II- lea război mondial, majoritatea saşilor s-au refugiat în Germania. În casele rămase libere s-au colonizat români din Munţii Apuseni (comuna Scărişoara, Horea) şi din alte comune de pe Someş, Maramureş.
Biserica a fost de către Înaltpreasfinţitul Teofil Herineanu în anul 1967. Pr. Ioan Bârsan a păstorit comunitatea creştinilor din Lechinţa până în anul 1975, când s-a pensionat. Este numit preot paroh absolventul de teologie Radu Dumitru, care păstoreşte până în anul 1978, când este numit preot paroh Simion Vidican Bretfelean, acesta activând până în martie 1981. Cu data de 1 aprilie este numit preot paroh Ioan Irimieş. În luna august s-au început lucrările de reparaţie capitală a casei parohiale. În 1985 au început lucrările de reparaţie a exteriorului bisericii. Între anii 1988-2001 biserica parohială a fost împodobită cu pictură în frescă de către pictorul Gabor Mihai din Piatra Neamţ.
În data de 12 iunie 2002 are loc slujba de resfinţire a bisericii în prezenţa presfinţitului episcop vicar Irineu Pop Bistriţeanul. În anul 2006 s-a început amenajarea unei capele mortuare situată în centrul comunei Lechinţa, având în vedere faptul că 40% din credincioşii parohiei locuiesc în apartamente de bloc. În anul 2007 a fost binecuvântată prin rugăciuni înălţate de preacucernicul părinte protopop Alexandru Vidican, înconjurat de un sobor de 17 preoţi din parohiile învecinate.
Părintele Irimieş păstoreşte parohia timp de 41 de ani până în anul 2021, când în luna decembrie primeşte decizia de pensionare. După o lungă şi rodnică activite pastorală din voia lui Dumnezeu se bucură de realizăriile şi truda depusă pentru Parohia Lechinţa. Părintele Ioan Irimieş rămânând în localitate slujeşte la Sf. Altar împreună cu noul paroh.
Cu data de 01 februarie este transferat prin concurs preotul Paul-Valer Ziman, cel care a fost preot paroh la Vermeş, pentru a continua activitatea misionară la Lechinţa. O dată cu venirea noului paroh s-a început demarea a mai multor activităţi misionare dar şi administrative. Se săvârşeşte pentru prima oară slujbe peste săptămână, atât dimineaţa cât şi după-amiază. Primul proiect de anvergură este începerea contrucţia noii case parohiale, din pricina faptului că rezistenţa casei parohiale existente nu prezintă garanţii pentru renovarea acestei, se ia decizia construirea uneia noi.
Ca preot cu experienţă încerc să slujesc cu tot devotamentul Biserica lui Hristos în Parohia Lechinţa.