Parohia LELEŞTI
Parohia Ortodoxă Română Leleşti
Istoricul comunităţii parohiale
Parohia Leleşti este o veche comunitate creştin-ortodoxă, aşezată la poalele Cetăţii Ciceului, judeţul Bistriţa-Năsăud, aparţinând ierarhic de Protopopiatul Beclean, iar ca teritoriu de comuna Ciceu-Mihaieşti. Cei mai bătrâni oameni ai satului spun ca aici viaţa a fost întotdeauna liniştită şi îmbelşugata, datorită harniciei oamenilor şi locurilor rodnice. În urmă cu aproximativ 250 ani, un mare bogătaş al locurilor, a adus şi a colonizat in aici creştini de origine slavonă, din Slovacia, care au convieţuit cu băstinaşii satului. În cele din urmă, slovacii au ajuns să fie mai mulţi şi aşa în Leleşti sunt astăzi prea puţine nume de români autohtoni: Bîrlea, Bogdan sau Cosma, cele mai multe fiind slovace: Diț, Covalcic, Cearnovschi, Redai etc.
Istoricul comunității parohiale
Crucea veche din piatră din mijlocul cimitirului Bisericii, inscripţia de pe ea şi oamenii locului, ne spun că acolo, în acel deal din mijlocul satului, a existat o Bisericuţă de lemn foarte veche. În anul 1888, mai în jos cu aproximativ 100 de metrii de unde a fost biserica veche, s-a ridicat Biserica actuală din piatră şi cărămidă, cu hramul “Sfinţilor Arhangheli Mihail si Gavriil”, de către Redai V. Vasile (zisCîrcea), ajutat de săteni, potrivit hrisovului găsit în Biserică.. In anul 1933, Biserica a avut parte de reparaţii interioare şi exterioare. În anii 1968, 1969, 1970 s-a introdus curentul electric , s-a mai reparat interiorul şi exteriorul, şi s-a zugrăvit interiorul Bisericii. In 16 august 1970 s-a resfinţit Biserica, de către Inalt Prea Sfinţitul Teofil Herineanu.
Cât priveşte preoţii slujitori ce au ostenit în această parohie, ne spune Diț Sabin- cântăreţul de o viaţă al Bisericii, că între anii 1925-1952 au slujit parohia următorii preoţi : Paul Alexandru, Moise Ioan, Bezeriţă Ioan- din Branistea, Huza Valer din Dej şi Pop Ioan din Sânmărghita. În anul 1952 a venit preotul Micu Gheorghe din Vima-Mare , fost ofiţer în armată, cu acte de bravură, dar şi un preot deosebit şi mare gospodar. Acesta a păstorit 11 ani parohia Leleşti. Au urmat apoi, din 1963 preoţii Tecuceanu Ilie din Oltenia, sub grija căruia, în 1970, s-a resfinţit Biserica, apoi un ieromnah Gheorghe, care a slujit doar câteva luni. Din 1970 a păstorit preotul Mureşan Pompei timp de 9 ani, urmat de preotul Matroş Ovidiu, în timpul căruia s-a lucrat în terasit exteriorul Bisericii. În anul 1991 a venit preotul Ciciovan Vasile, care a păstorit până în anul 1993. Din 1993 parohia a fost condusă timp de 8 ani de preotul Rus Virgil , iar din 1999 păstoreşte preotul Şuteu Alexandru. Prima grijă a preotului a fost de a dota Biserica cu cameră de spovedit. Apoi s-au schimbat în totalitate geamurile de la Biserica şi s-a parchetat .Prin donaţia familiei Diţ Gavril din Leleşti s-a înzestrat cu scaune noi toata Biserica. În anul 2010 s-a renovat în totalitate casa parohială .Toate acestea s-au făcut cu purtarea de grijă şi cheltuiala, în cea mai mare parte, a Primăriei Ciceu-Mihăieşti, sufletul acesteia fiind domnul primar Mureşan Valentin. În duminica din 24 iulie 2011 parohia a primit vizita şi binecuvantarea Preasfinţitului Vasile Someşanul.
Cimitirul(ele)
Parohia Leleşti are două cimitire: unu vechi- pe “Veneș” şi cel actual în grădina Bisericii, ambele vorbind, prin crucile lor, de cei ce L-au slăvit pe Hristos în satul acesta de-a lungul veacurilor. Biserica satului, prin misiunea ei, cu putere de la Dumnezeu, a avut grijă să se păstreze în parohie valorile spirituale şi tradiţiile bune. Astfel, chiar dacă au incercat în timp“lupi răpitori”, turma lui Hristos a rămas întreagă. Aşa se face că dreapta credinţă ortodoxă este păstrat în toată casa.
Profilul actual al parohiei
Parohia Leleşti are în prezent 140 de suflete, majoritatea pensionari, având enoriaşi vârstnici şi foarte vârstnici , iar tineri foarte puţini. Astfel, în specificul misiunii parohiei intră activităţi ca: cercetarea şi ajutorarea celor neputincioşi, spovedirea şi împărtăşirea acestora în cele 4 posturi ale anului, Biserica prin slujitorul ei , călcând pragul caselor acestora de câteori e nevoie . Pe lângă sfinţitul caselor la Bobotează, în parohia Leleşti se păstrează tradiţia de a aduce în case rugăciunea pregătitoare de praznic: la Crăciun şi la Paşti. Concret, în ziua Ajunului de Crăciun, şi în Vinerea Mare a Paştilor, preotul este aşteptat la fiecare casă, creştinii îngenunchind la rugăciune.
Surse bibliografice
Arhiva Parohiei Ortodoxe Leleşti
Date de contact:
- Adresa: Leleşti, str. Principală, nr.57, com.Ciceu-Mihăeşti. jud. Bistrița-Năsăud;
- Hramul: „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” (8 noiembrie);
- Telefon: 0727373433