Parohia MANIC
Parohia Ortodoxă Romînă Manic
Istoricul comunității parohiale
Parohia Ortodoxă Romănă Manic este atestată documentar din anul 1329 în cartea „Documente privind Istoria Romîniei seria C. Transilvania, vol. I-VI (1075-1350), Buc. 1951-1955”, fiind situată în partea de sud-est a judeţului Bistriţa-Năsăud într-un ţinut de o rară frumuseţe.
Parohia are două biserici: una veche din lemn cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” situată în dealul numit „la spînzurătoare” şi una nouă din cărămidă cu Hramurile: „ Acoperămîntul Maicii Domnului, Sfîntul Nicolae şi Sfîntul Mare Mucenic Mina” situată jos în mijlocul localităţii.
În ceea ce priveşte punerea temeliei pentru biserica veche, tradiţia orală spune că biserica actuală din lemn a fost aşezată pe un vechi amplasament a-l unei biserici ortodoxe găsită într-un document ( Kriegsarchiv) din Viena cu Nr. 881 din Decembrie 1762 sub titlul „Tabellae Dismembrationis Templorum Unitorum et non Unitorum in Principatu Transilvaniae existentium, ab aulica Comisione in Annis 1760, 1761 et 1762 succesive elaborata et authentice extradata”, publicat de profesori de istorie şi membri ai Academiei Romîne : Alex. Lapedatu şi Ioan Lupaş în Anuarul Institutului de Istorie Naţională din 1924-25. Actuala Biserică din lemn este o Biserică veche adusă din Maramureş şi ridicată pe actualul amplasament în anul 1901.
Această realitate a existenţei unei parohii dreptmăritoare ( ortodoxe) înainte de anul 1700 reiese şi din „Şematismul Eparhiei de Cluj-Gherla pag.82 anul 1947” , unde este menţionat faptul că anterior acelei perioade (de 1700) exista o comunitate de creştini ortodocşi şi o viaţă spirituală bine conturată în Parohia Manic.
Istoricul bisericii parohiale.
În anul 1995 filia Manic redevine Parohie la cererea credincioşilor, fiind numit preot paroh Teutişan Cristian-Oliver, din comuna Nuşeni.
La punerea pietrei de temelie a noii biserici credincioşii Parohiei Manic au avut bucuria de al avea în mijlocul lor pe Preasfinţitul Episcop Vasile Someşanul .Între anii 1999-2003 se renovează în totalitate casa parohială. Iar în 3 august 2003 se pune piatră de temelie a noii biserici cu hramul: „ Acoperămîntul Maicii Domnului”, „Sfîntul Ierarh Nicolae” şi „ Sfîntul Mare Mucenic Mina”, de către Preasfinţitul Episcop Vasile Someşanul.
Proiectul Bisericii, care are un plan treflat, în formă de cruce bizantină, cu abside rotunde a fost realizat de arhitectul Marius Ardelean din Cluj-Napoca şi poartă amprenta inegalabilei arte bizantine, care îi oferă privitorului şansa de a contempla imaginea veşnicei frumuseţi a lui Dumnezeu.
Construcţia întregii biserici s-a realizat între anii 2004-2011 sub coordonarea vrednicului părinte Oliver Cristian Teutişan, prin contribuţia bunilor credincioşi ai parohiei, care au fost şi cei mai importanţi susţinători morali şi financiari, în sprijinul cărora s-au implicat cu generozitate şi jertfelnicie, sponsori şi donatori, alături de Guvernul Romîniei, Ministerul Culturii şi Cultelor, Consiliul Local al Comunei Chiochiş
şi Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud.
Între anii 2004-2008 s-a ridicat biserica nouă şi a fost binecuvîntată intrarea în biserică în timpul Sfintei Liturghi arhiereşti de către Preasfinţitul Episcop Vasile Someşanul.
În anul 2007 Biserica a fost acoperită cu tablă de cupru şi s-a început pictarea în exterior a sf. icoane de pe turnul Sf. Biserici. În 17 Mai 2009 Preasfinţitul Episcop Vasile Someşanul a fost din nou prezent în mijlocul credincioşilor sfinţind şi binecuvîntînd noul locaş pentru a se putea sluji sfînta Liturghie.
În anul 2009 s-a confecţionat iconostasul din lemn de stejar sculptat de către sculptorul Năstase Gheorghe din Nemţişor judeţul Neamţ.
Icoanele iconostasului sunt pictate de pictorul Ţăranu Radu Tudor din Cluj Napoca.
În anul 2010 s-a pictat în stil neobizantin, în tehnica frescă sfîntul Altar şi icoanele din exterior de către pictorul Pr. Vîlcu Gheorghe din Satu Mare.
În data de 22 Octombrie 2011 Parohia Manic a avut marea bucurie şi binecuvîntare de a avea în mijlocul ei pe Înaltpreasfinţia Sa Arhiepiscopul şi Mitropolitul Andrei, înconjurat de un mare sobor de preoţi şi credincioşi, care a slujit Sfînta Liturghie şi a sfinţit noul locaş, hirotonind şi pe Pr diacon Vasile Filipaş întru preot ca nou duhovnic al acestei vrednice parohii.
De atunci parohia în frunte cu Pr. Vasile au continuat pictarea icoanelor de pe Catapeteasmă iar în vara anului 2012 au turnat fundaţia pentru noua clopotniţă. În anul 2013 s-au terminat lucrările la noua clopotniţă iar in anul 2014 sa turnat fundaţia şi stîlpii de beton la gardul noii biserici. În primăvara anului 2015 sa reuşit executareq şio montarea panourilor din ţeavă pentru noul gard precum şi cele două porţi mari necesare accesului în curtea noii Biserici.
În bisericuţa de lemn preoţii care au slujit şi care se cunosc sunt:
-Chiţa Ioan slujind între anii 1910-1926; Gordon Ilie , 1926-1944;Mircea Pop, 1944-1947; Ierom. Găvruş Ambrozie, 1948-1951; Moldovan Vasile, 1953-1954; Mureşan Gavril, 1956-1965; Bălăi Remus, 1966-1975; Paşca David, 1975-1979; Ciui Gheorghe, 1979-1991; Simion Cristurean, 1991-1995.
Cimitirul este în preajma vechii bisericuţe din lemn în partea de Răsărit a parohiei
Profilul actual al parohiei
Printre activităţile culturale şi misionare putem anintim: săvîrşirea slujbelor după programul liturgic, săvîrşirea Sf. Taine a Maslului în toate posturile de peste an, procesiune cu icoana sf. Mare Mucenic Mina în ajunul hramului. Susţinerea catehezelor cu temele specifice fiecărei perioade liturgice a anului bisericesc. Alcătuirea unui cor de tineri numit corul „Sfîntul Nicolae” Manic iniţiat şi dirijat de D-na profesoară Veronica Filipaş absolventă a Facultăţii de Teologie „Sf. Andrei Şaguna” din Sibiu şi licenţiată în teologie ortodoxă. Parohia Ortodoxă Romînă Manic era alcătuită în Ianuarie 2013 din 235 de suflete fiecare cu o mare dragoste faţă de „casa Lui Dumnezeu” şi de sfintele slujbe.
Trebuie să amintim că Consiliul Parohial, ales de Adunarea Parohială, desfăşoară o bogată activitate socială şi filantropică. Astfel ei şi credincioşii au fost cei care au muncit la ridicarea noii biserici, la întreţinerea cimitirului parohial, la adunarea colectelor FCM din Duminica Femeilor Mironosiţe, la îngrijirea bolnavilor pe sectoare şi organizarea de colecte la înmormîntări şi la diferite evenimente neprevăzute în familiile credincioşilor.
Parohia Ortodoxă Romînă Manic Protopopiatul Beclean
Adresa: Localitatea Manic , Nr 30; Comuna: Chiochiş ; Jud. Bistriţa-Năsăud
Biserici : una de zid şi una de lemn; Hramul bisericii de lemn: „ Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil”. Hramul bisericii noi: „ Acoperămîntul Maicii Domnului”, „Sfîntul Ierarh Nicolae” şi „Sfîntul Mare Mucenic Mina”.
Bibliografie generală:
1. Documente privind Istoria Romîniei seria C. Transilvania, vol. I-VI (1075-1350), Buc. 1951-1955.
2. Documente privitoare la istoria Ardealului, Moldovei şi Ţara Romînească, Ed. Cartea Românească, Bucureşti 1929-1939, vol. I-XI.
3. Documente privind Revoluţia de la 1848 în Ţările Române. C. Transilvania, Ed. Academiei RSR, Bucureşti, 1979, vol. I-III.