Parohia NUŞENI
Parohia Ortodoxă Română Nușeni
Istoric al Parohiei Nușeni
Parohia este situată în partea de Nord-Est a Câmpiei Transilvaniei, în partea de Sud – Vest a judeţului, în zona de dealuri domoale pe Valea Meleșului, strabătut de drumul județean 172A . Altitudinile sunt cuprinse între 400-600 m, la 9 km de orașul Beclean , 48 km de Bistrița și 35 km de Dej. Activitățile tradiționale sunt cultivarea pământului și creșterea animalelor.
Localitatea (Nogfalw) a fost menţionată pentru prima dată într-o diplomă datată din anul 1243. În 1269 satul se afla deja în posesia comitelui Apa, care poate fi considerat drept strămoşul familiei Apafi. În 1305, când moştenitorii comitelui Apa le-au împărţit moşiile, satul Nuşeni ajungea în posesia fiului lui Apa, numit Jakab, iar după moartea acestuia este moştenit de András, fiul lui Jakab. În următoarele secole localitatea rămâne în posesia familiei. Începând din 1413 ei încep să folosească numele lor de familie în formă de Apafi, celui care mai târziu i se alătură şi sintagma din Nuşeni (Apanagyfalvi). Mărturiile arheologice atestă că această zonă a fost locuită incă din epoca paleolitica. În sec. al XVI-lea, localitatea a fost de mai multe ori distrusă de tătari.
Prima biserică românească a fost ridicată în mijlocul cimitirului parohial, aproape de locul unde a fost biserica romano-catolică care a fost distrusă de tătari în anul 1661. Biserica a fost făcută din lemn și acoperită cu șindrilă. Biserica avea hramul ”Sf. Arhanghel Mihai”
În decursul sec al XIX- lea preoții erau localnici, cei mai mulți din fam. Moldovan – Vasile, Ioan, Teodor și Dumitru.
În anul 1912 s-a cumpărat, de către credincioși, o parcelă de pământ de la Alexa Teodor, chiar în mijlocul satului, unde s-a ridicat un nou lăcaș de cult pentru că biserica din deal era prea veche și neîncăpătoare. Biserica nouă a fost construită de către Cocoi Vasile, zidar din Beclean. Biserica are formă de navă cu un singur turn, făcută din piatră și cărămidă, acoperișul fiind din tablă zincată. Biserica poartă hramul ”Sf. Arhangheli Mihail și Gavril” Iconostasul s-a făcut în anul 1927 din lemn cu pictură, tot atunci s-a pictat și bolta, unde zugrăveala este din motive naționale. Pictura de pe iconostas și boltă au fost executate de către pictorii Pop Ioan din Cluj și Bojoș Vasile din Dumbrăvița. Toata lucrarea este de o calitate foarte bună.Biserica a suferit dealungul timpului avarii grave, astfel încât s-au făcut reabilitări in anii 1945-1946,1954,1956 și 1976.
Deoarece biserica a suferit avarii grave în urma inundațiilor, In toamna anului 2010 au început lucrările la o nouă biserică In Nușeni cu hramul ”Sf. Treime”.
În localitatea Nușeni sunt 180 de familii de credincioși ortodocși.
În ordine cronologică, ca preoți ce au slujit în parohie se cunosc:
Vasile, Ioan, Teodor și Dumitru Moldovan,
Ioan Botean,
Onoghi Valentin,
Căunaru Emil,
Olteanu Constantin,
Titus Moldovan,
Avram Marius,
Sabău Tiberiu,
Antal Ioan Dacian.