Parohia ŞIEU ODORHEI
PAROHIA ORTODOXE ȘIEU ODORHEI
Istoricul comunităţii parohiale
Parohia Ortodoxă cu hramul Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil din Sieu Odorhei, cu “filia,Sf Ioan Botezatorul” din Bretea, sunt unităţi bisericeşti aflate în subordinea Protopopiatului Beclean.
Aşezat pe malul stâng al râului Sieu, satul Şieu Odorhei s-a dovedit a fi, după o preţioasă descoperire arheologică din 1982, de origine dacică. Este situat între două oraşe ale judeţului Bistriţa- Năsăud, Beclean şi Bistriţa, fiind strabătut de şoseaua judeţeană şi linia ferata, ce leagă aceste două oraşe.
Din şoseaua ce leagă satul Şintereag de Lechinţa, se desprinde drumul ce duce la Bretea, aproximativ 6 km, filie a parohiei Şieu Odorhei, sat care din punct de vedere administrativ face parte din comuna cu numele parohiei noastre. Satul Bretea este populat cu familii preponderent maghiare, care din punct de vedere confesional aparţin bisericii reformate.
Ambele localităţi au un relief specific celui de câmpie, un teren fertil şi productiv, ocupaţia oamenilor de aici fiind, în mare parte, de natură agricolă.
Istoricul bisericii parohiale
Ambele biserici datează din anul 1905, când, se ştie, că au fost terminate prin strădania puţinilor creştini ortodocşi, 132 familii la Odorhei şi sub 50 în filie, sub oblăduirea preotului Rusu Grigore.Construite sub formă de navă, din caramidă, au o arhitectură frumoasă şi o bună rezonanţă.
Din timp în timp, bisericile au fost reparate şi zugravite. Cea din parohie, în anul 1927, în urma unei furtuni puternice, i-a fost smuls turnul şi aruncat în stradă, dar prin obolul credincioşilor s-a refăcut în acelaşi an. Pictura bisericii din parohie s-a realizat între anii 1981-1982, odată cu alte reparaţii necesare, de către pictorul Iacob Varga, în tehnica tempera grasă. Cea din filie datează din 1972, când, prin strădania celor 85 de suflete ce trăiau atunci, s-a realizat o modestă operă artistică.
In perioada 2006-2015, biserica din Sieu Odorhei a fost dotată cu încălzire centrală, mobilier nou, sistem de alarmă, i s-a schimbat în întregime pardoseala, geamrile, iar peste vechiul acoperiş a fost pus unul nou.
Din rândul preotilor slujitori, după Grigore Rusu, sub care s-au editificat cele două biserici, au urmat mai puţin de un an preotul Iuliu Pop, apoi Teofil Bocoșiu până în 1936, când a venit de la Gledin preotul Ioan Pop, care a păstorit până în 1954. In perioada 1973-1977, cele două unităţi bisericeşti au fost conduse de preotul Alexandreu Gherghel, timp in care s-a realizat electrificarea bisericilor. A urmat apoi mai putin de 1 an preotul Nicolae Pâslaru. In perioada 1978-1997 a slujit preotul Furcea Grigore în timpul căruia s-a pictat biserica din parohie. Între anii 1997-2006, păstoreşte preotul Pop Lucian Viorel, în timpul căruia ambele biserici sunt renovate şi resfinţite de către P.S. Irineu Pop Bistriteanul. Din anul 2006 şi pana în anul 2015 a slujit preotul Buia Alexandru Dorel, in timpul căruia este schimbat acoperişul bisericii din Şieu Odorhei şi mobilierul. Din 2015 până in prezent păstoreşte preotul, Druţa Flaviu Marian. În acest timp s-au efectuat ample lucrări la Casa Parohială care a fost resfinţită in anul 2020 de către P.S Benedict Bistriţeanul. A fost schimbat acoperişul Bisericii din filia Bretea, iar biserica a fost izolată exterior.
Cimitirele
Atât Parohia Şieu Odorhei, cât şi Filia Bretea dispun de cimitire proprii situate la extremitatea lor, primul cu suprafaţa de doua hectate, folosit atât de creştinii ortodocşi, cât şi de greco catolici, iar cel din filie de 1 hectar.
Activitati culturale şi filantropice
In plan cultural, în ultima perioadă s-a fructificat relaţia cu şcoala, realizând împreună momente artistice, scenete cu conţinut religios, parteneriatul dintre cele două instituţii fiind activ şi rodnic. In cadrul proiectului,,Alege şcoala” şi ,,Hristos împărtaşit copiilor” am participat cu un număr de 9 copii, cu lucrări ce au fost premiate.
In perioada posturilor, și nu doar atunci, organizam întâlniri cu tinerii şi dezbatem în mod liber şi pe înţelesul tuturor, probleme de actualitate cu care aceştia se confruntă, oferindu-le soluţii în duhul Evangheliei.
De asemenea, după vecerniile din duminici şi sărbători, citim şi explicăm pasaje din Sfânta Scriptură, fapt ce a determinat pe unii credincioşi să citească sistematic biblia.
Profilul actual al parohiei
Astăzi parohia noastră are în cuprinsul ei un număr de 490 de creştini ortodocşi, 471 la Odorhei şi 19 la Bretea.
Latura social filantropică este vie prin canalizarea atenţiei întregii parohii şi în mod special a Comitetului Parohial, spre uşurarea nevoilor celor încercaţi de boli, singuratate sau calamităţi naturale.
Creştinii parohiei noastre acţionează tot mai constructiv şi unitar în spiritul Evangheliei, ajutându-se la nevoie şi venind în sprijinul fiecărui om ce se găseşte la necaz.
Pr. Paroh, Druţa Flaviu Marian