Parohia ŢĂGŞOR
PAROHIA ORTODOXĂ ROMÂNĂ ŢĂGŞORU
Istoricul comunității parohiale
Parohia Ortodoxă Ţăgşoru face parte din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului si Clujului, protopopiatul ortodox Beclean. Atestarea documentară a satului Țăgsoru datează din 10 aprilie 1329, fiind menționat în registrele Capitlului de la Alba Iulia. În acest document se descriu amănunțit hotarele aflate în folosința acestui sat, hotare marcate cu forme de relief naturale, prin movile cu semne ridicate în prezența trimișilor Capitlului, care cu această ocazie au făcut o dare de seamă asupra situațiilor curente întâlnite în teren. Profesorul Gherman Gheorghe în “Monografia comunei Budești”, din componenţa căreia face parte şi satul Ţagsoru, arată denumirile localități Țăgșoru, preluate din “Dicționarul istoric al localităților din Transilvania” întocmit de Coriolan Suciu. Pentru localitatea Țăgșoru întâlnim următoarele denumiri: Minor Ceeg, Kyszeg, Kyschczeh, Kyscczege, Czeksor, Czeksoru, Czeksor. O monografie recentă a satului Țăgșoru, a fost realizată în anul 2001, de către un grup de 4 autori: Vasile Moldovan, Mircea Cherecheș, Augustin Moldovan și Vasile Rus. Lucrarea a fost prezentată cu ocazia inaugurării monumentului eroilor din satul Țăgșoru din 8 septembrie 2001.
Din punct de vedere geographic, satul Ţagsoru este situat în sudul-estul judeţului Bistriţa-Năsăud, la 65 km distanţă de municipiul Bistriţa şi 60 km distanţă de municipiul Cluj-Napoca Face parte din comuna Budesti , care are în componenţă satele Budeşti-Fânaţe, Ţagu, Tâgşoru şi centrul administrativ – Budeşti . Suprafaţa: intravilan: 511.68 ha, extravilan: 4803. Satul Tagsoru se afla în zona joasă a judeţului, cu dealuri ce nu depaşesc 400 m înaltime. Principalele resurse ale satului sunt legate de pământul fertil prielnic desfşurării activităţilor agricole şi argilă. Lacul Chiliceu este o resursă care nu poate fi uitată. Reţeaua hidrografică: hotarul satului Ţagsoru este aşezat la cumpana de ape ale bazinelor Someşului şi Mureşului. Vegetaţia este specifică zonei de silvostepa care se caracterizează prin alternanţa zonei de stepă, ce ocupa cea mai mare parte, şi zona de pădure. Tot aici, întilnim o floră spontană şi plante medicinale.
Istoricul bisericii parohiale
Biserica din satul Țăgșor apare în documente ca fiind construită încă din secolul al-XVI-lea. Este una dintre bisericile de lemn „călătoare” ridicată inițial în satul Pogăceaua din actualul județ Mureș. De acolo a fost mutată în Sărmășel-sat. În anul 1958 a fost adusă ca donație din Sărmășel, în Țăgșor. În Țăgșor a existat o veche biserică de lemn, care a fost dărâmată și a cărei masă de altar se poate vedea în fața intrării bisericii, actualul lăcaș de cult fiind așezat aproape pe vechiul amplasament. În anul 1982 se finaliza pictarea pe interior a bisericii şi se savârşeşte sfințirea oficială de către P.S. Iustinian Maramureșeanul. În perioada 1985-1996 slujba religioasă se oficia în regim de filie, periodic, de către preotul paroh al localității Țagu, Ioan Ciociu, de care aparținea. Parohia Ortodoxa Tagsoru a luat ființă odată cu numirea de către I.P.S. Bartolomeu Anania a preotului Simion Birou la 1 septembrie 1996 şi care a păstorit parohia până în decembrie 2012, din anul 2013 până în anul 2019 a slujit preotul Buturca Marius Alin, iar de la 1 septembrie 2019 pana in prezent slujeste preotul Alb Cosmin Vasile .
În 1985 au avut loc lucrări de renovare: s-a păstrat parțial structura de lemn care a fost tencuită la exterior . In anul 1998 a fost repictat iconostasul de lemn și apoi resfințit de către P.S. Vasile Someșanul (care se afla în acel moment la prima sa slujbă în calitate de episcop). In anul 2013 s-au realizat ample lucrări de subzidire cu sprijinul primarului Codrea Vasile şi a viceprimarului Rus Augustin, care este si prim epitrop . Tot în anul 2013 se începe construirea casei parohiale, parohia neavând până atunci o casa parohială proprie, iar in anul 2017 este savarsita sfestania la casa parohiala de catre I.P.S Andrei Andreicut, dupa care tot in anul 2017 se incepe repictarea Bisericii, care este resfintita in anul 2019, tot de catre I.P.S Andrei Andreicut. .
Cimitirul(ele)2
Parohia deţine două cimitire, unul de 0,30ha şi altul de 0,60 ha
Profilul actual al parohie
Parohia Ţagsoru numără în prezent un număr de 120 credincioşi.
Surse bibliografice
Gherman Gheorghe, Monografia comunei Budești, Budeşti, 1975;
Vasile Moldovan, Mircea Cherecheș, Augustin Moldovan și Vasile Rus,
Monografia satului Ţăgşoru-în curs de apariţie
Date de contact
Adresa: sat Tagsoru, nr 104, comuna Budesti, jud. Bistriţa-Năsăud
Hramul: Pogorârea Duhului Sfânt;
Tel 0741460011