Parohia VERMEŞ
PAROHIA ORTODOXĂ ROMÂNĂ VERMEŞ
Istoricul comunităţii parohiale
Parohia Ortodoxă Română Vermeş se află sub jurisdicţia administrativă a Protopopiatului ortodox din Beclean, a Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului. Vermeș, mai demult Vermiș (în dialectul săsesc Warmesch, Vârměš, în germană Wermesch, Warmisch, Wermösch, în maghiară Vermes) este un sat din județul Bistrița-Năsăud, care aparține administrativ de comuna Lechința. Este atestat în documente pentru prima dată în 1333, sub numele de Vermus, când preotul Iacob al satului a plătit 1 ferto de argint. În 1439 satul apare sub numele de Vermes, iar în 1441 sub numele de Wermes. Satul Vermeş face parte din comuna Lechinţa, zonă viticolă renumită. Pe aceste meleaguri s-au aşezat saşii de naţionalitate germană pe la anul 1100 şi au stat până în timpul celui de al doilea război mondial. După plecarea lor în Germania, biserica monument categoria A din sat a fost donată parohiei ortodoxe, pe care nu o foloseşte din cauza faptului că se află într-o stare avansată de deteriorare. În afară de monument, alte obiecte de arhitectură nu au lăsat, luând cu ei tot ce era de valoare.
Istoricul bisericii parohiale
Pe la anul 1850 s-au aşezat 10 familii de români, creştini ortodocși, dar fără biserică. Ulterior, numărul familiilor a ajuns la 35 şi astfel satul Vermeş a devenit filie aparţinând de parohia Herina, apoi de parohia Bungard, iar mai pe urmă, de parohia Lechinţa, devenind parohie în anul 1946. Fiind parohie mică, la început primul lăcaş de cult a fost donat de parohia Miceştii de câmpie, o biserică de lemn, actualmente pe raza cimitirului ortodox, aflată în stare avansată de degradare din cauza tencuielii cimentate aplicată pe construcția din bârne de lemn, unde s-a slujit până în anul 2001. Parohia face parte din Protopopiatul Ortodox Beclean, Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului.
Din 2001 se slujeşte în biserica nouă, frumos construită. Construcţia bisericii noi s-a început după revoluţia din 1989, are forma de navă îmbinată cu formă de cruce, turnul este impunător, în el fiind aşezată şi clopotniţa. Pictura este realizată după normele canonice ale B.O.R, stilul bizantin. În anul 2014 s-a reuşit achiziţionarea a două clopote, cele vechi fiind crăpate. La biserică activează un cor de femei, care dau răspunsurile liturgice în fiecare duminică şi sărbătoare, alături de cântărețul Bîndean Niculae și fiul acestuia, teologul Bîndean Eugen-Horațiu, cei care înfrumusețează cântarea liturgică de peste săptămână. Consiliul parohial este alcătuit din 12 consilieri (coratori), având ca prim epitrop (corator) pe domnul Istrate Ioan, apropiat și implicat om al bisericii, tatăl teologului Istrate Vasile și socru de preot. Curtea bisericii este spaţioasă, în curs de reamenajare. În această parohie au slujit următorii preoţi: Sever Grigore, Bârsan Ioan, Iudean Vasile, Creţu Ioan, Cordovan Teodor, Greab Simion și Ziman Paul-Valer. Toţi slujitorii la timpul lor s-au dăruit trup şi suflet parohiei. Azi preotul slujitor se numeşte Lostun Mihail, fiind numit preot în urma unui concurs al parohiei vacantate, fiind instalat în funcția administrativ-clericală de preot paroh în localitate, la data de 20 februarie 2022.
Cimitirul(ele)
Parohia are un singur cimitir compact, în apropierea satului, în arealul lui, fiind aşezată prima biserică ortodoxă din sat, cea de lemn. Cimitirul este multiconfesional, în el aflându-și somnul de veci, atât credincioșii ortodocși adormiți în Domnul, cât și cei protestanți și neoprotestanți.
Profilul actual al parohiei
În prezent parohia are 600 credincioşi, care participă cu drag la toate acţiunile filantropice propuse de mitropolie şi patriarhie, dar şi-a însuşit şi colecte personale pentru cei în nevoi, în special pentru cei din sat, dar şi cazuri din zonă, precum și pentru refugiați. În fiecare an, după ce se culeg recoltele, s-a încetățenit tradiția să se facă donații către cantina socială din Bistrița.
Surse bibliografice
Actele parohiei şi izvoarele nescrise.
Date de contact:
Adresa: str. Principală, nr.230 E, loc. Vermeș, com. Lechinţa, jud. Bistriţa-Năsăud
Hramul bisericii (patronii spirituali): Biserica parohiei ortodoxe are două hramuri, ca și ocrotire spirituală, și anume, primul hram stabilit pentru acest locaș de cult, fiind „Adormirea Maicii Domnului”, la data de 15 august, iar al doilea, în plină vară, la data de 20 iulie, „Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul”.
Telefon de contact: 0732226472, sau 0741736045;
Preot paroh: Lostun Mihail
Născut la data de 04.11.1998, în comuna Poiana Stampei, județul Suceava;
A absolvit Școala Generală cu clasele I-VIII Poiana Stampei, iar mai apoi a urmat învățământul vocațional la Seminarul Teologic Ortodox din Cluj-Napoca, pe care l-a absolvit în 2017. În același an, se înscrie la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, pe care a absolvit-o în anul 2021, cu o teză de licență la disciplina liturgică, intitulată ,,Simbol și epifanie în cult. Redefinirea simbolului liturgic în teologia părintelui Alexander Schmemann”.
În prezent, este student masterand în cadrul Facultății de Teologie din Cluj-Napoca, specializarea ,,Pastorație și viață liturgică”.