Parohia ZORENI
PAROHIA ORTODOXĂ ROMÂNĂ ZORENI
Istoricul comunităţii parohiale
Parohia ortodoxă română Zoreni, filia Sălcuţa , aparţine protopopiatului Beclean.
Satul Zoreni este aşezat în partea de sud a judeţului Bistriţa- Năsăud şi face parte din comuna Sânmihaiul de Câmpie. În bună parte este aşezat pe marginea şoselei care face legătura între Bistriţa şi Luduş şi este învecinat cu comunele Sânmihaiul de Câmpie, Miceştii de Câmpie, Budeşti, satul Jimbor, satul Fîntînele şi satul Sălcuţa.
Prima atestare istorică a satului, o avem la data de 10 aprilie 1329, când Capitelul din Alba- Iulia, confirmă schimbul unor moşii dintre regele Karol Robert şi magistrul Ştefan zis Pugan, fiul lui Fransis şi Bechand. În decursul timpului satul Zoreni s-a numit Lumperd denumire care se pierde în negura vremurilor şi care a purtat-o până în anul 1940, când i s-a schimbat denumirea în Zoreni.
Istoricul bisericii parohiale
Biserica veche este construită în anul 1910, după cum reiese din inscripţia din partea stângă a Sfântului Altar. Clădită din lemn de stejar, tencuită pe din afară, cu temelie din piatră slabă în forma bisericilor vechi romanice, a fost reparată exterior prin retencuirea pereţilor în anul 1966 şi înlocuirea acoperişului din scândură cu tablă zincată în anul 1961, cu cheltuială din fondurile proprii şi contribuţia credincioşilor. În interior biserica este pictată numai în Sfântul Altar (cu personaje ale sfinţilor mari ierarhi ai Bisericii Ortodoxe), iar în pronaos şi naos este vopsită în ulei, fără a păstra vreo înscripţie interioară sau exterioară în legătură cu numele pictorului.
Prin anul 1733, parohia Zoreni avea 185 suflete şi se cunosc 3 preoţi uniţi şi anume: popa George, popa Kira şi popa Andrei. După moartea lor şi până în anul 1825 nu se ştie cine a funcţionat. Din anul 1825 până în 1836, a funcţionat preotul Ioan Moldovan, între anii 1836- 1855, preotul Teodor Moldovan, între anii 1855- 1882, preotul Emanoil Caliani, în perioada 1882- 1929, preotul Vasile Caliani fiul lui Emanoil, între 1929- 1966, preotul Emil Chiciudean, ginerele lui Vasile Caliani, cu întrerupere între anii 1940- 1946, când a fost refugiat şi a funcţionat preotul Ioan Moldovan din Cătina. Din anul 1966 până în anul 1971 a funcţionat preotul Vasile Nistor (transferat la Reteag), între 1971- 1987, preotul Augustin Stupar, între anii 1987- 2012, preotul Alexandru Pop iar din august 2012 până în prezent, preotul Petru Peica Georgiţă.
Biserica parohială, construcţie nouă, se află lângă şosea în centrul localităţii, de unde domină întreaga localitate prin eleganţa turlelor şi construcţia ei arhitecturală. Construită sub formă de cruce grecească cu abside laterale, cafas, altar, iconostas şi pridvor, este acoperită cu tablă zincată şi pardosită cu parchet. Este construită între anii 2000-2006 de către meşteri locali, architect fiind Ioan Tămaş.
Lucrarea de pictură în tehnică frescă a fost executată cu multă măiestrie şi dăruire de preot pictor Lucian Tuluc.
Iconostasul a fost realizat de sculptorul Gherasim Ioan din Bistriţa.
Din 1 august 2012, parohia este păstorită de tânărul preot Georgiţă- Peica Petru. În această perioadă , din 2012 până în prezent , cu ajutorul lui Dumnezeu s-au realizat următoarele în Zoreni: plata restanţei la pictură la preot pictor Lucian Tuluc, s-au achiziţionat 2 rânduri de veşminte, s-a înnoit Sfânta Masă ( Acoperăminte, Evanghelie) iar în acest an 2015, s-a hotărât împreună cu Adunarea Parohială şi cu Consiliul Parohial ridicarea unei case parohiale noi lângă biserica nouă de la şosea pentru care s-a realizat proiectul şi toate avizele necesare şi nădăjduim cu ajutorul lui Dumnezeu ca în această vară să începem lucrările de construcţie la noua casă parohială.
Cimitirul
În satul Zoreni există un cimitir de aproximativ un hectar şi jumătate, împrejmuit şi îngrijit cu multă râvnă de preotul paroh şi credincioşii parohiei.
Profilul actual al parohiei
În prezent, parohia Zoreni are un număr de 215 suflete care îşi caută alinarea, mângâierea, căldura şi întărirea sufletească prin apropierea cu evlavie şi dăruire de Altarul cel sfânt aducător de linişte şi împăcare duhovnicească.
S-a stabilit un program liturgic bogat prin participarea credincioşilor (sfânta Taină a maslului, vecernie cu acatist, în fiecare duminică şi sărbători, sfânta Liturghie peste săptămână).
FILIA SĂLCUŢA
Istoricul comunităţii din Sălcuţa
Satul Sălcuţa este aşezat în partea de sud a judeţului Bistriţa- Năsăud şi face parte din comuna Sînmihaiul de Cîmpie. Este aşezat pe o vale la distanţă de 5 km de şoseaua ce duce de la Bistriţa la Luduş, înconjurat din 3 părţi de dealuri şi este învecinat cu comuna Sînmihaiul de Câmpie, satul Zoreni, satul Bungard şi satul Sîngiorzul Nou.
Prima atestare istorică a satului Sălcuţa, o avem la data de 10 aprilie 1329, când Capitelul din Alba- Iulia confirmă schimbul unor moşii dintre regele Karol Robert şi magistru Ştefan zis Pugan fiul lui Fransis şi Sechend. În decursul timpului satul Sălcuţa s-a numit Fiscut denumire ce a fost păstrată până în zilele noastre şi se pierde în negura vremurilor.
Istoricul bisericii din Sălcuţa
Biserica actuală este construită din bârne în anul 1788, după cum reiese din inscripţia de pe peretele care desparte pronaosul de naos. Biserica este declarată monument istoric. Este acoperită cu şindrilă. Datorită acestui fapt intemperiile au degradat-o şi, în mai multe rânduri, s-au făcut reparaţii. Între anii 1968- 1973 s-a făcut reparaţia capitală prin Direcţia Monumentelor din Cluj- Napoca, prin ajutoare primite de la Departamentul Cultelor, Patriarhia Bisericii Ortodoxe Române, Arhiepiscopia Clujului şi contribuţia benevolă a credincioşilor. Ultima reparaţie generală s-a făcut în anul 1997 cu fonduri proprii şi s-a continuat până în anul 1999. Despre meşterii care au lucrat la construcţia bisericii nu deţinem nici un document. Pictura, făcută, de asemenea, de un pictor anonim, este vizibilă în absida altarului şi în naos. Aşezată în mijlocul cimitirului, într-un cadru natural plăcut, biserica ar fi fost adusă de pe Valea Bârgăului, după cum consemnează documentele vremii.
Din anul 1923 până în 1925 a fost administrată de preotul Constantin Pop din Sânmihaiu de Câmpie, după care a urmat preotul Toader Oltean din Sălcuţa, până în anul 1927, după care a fost administrată de către preotul Toader Pop din Fântânele până în anul 1929. Din anul 1929 până în anul 1936, a fost preot Augustin Popa din Herina, apoi a fost administrată de către preotul Emil Chiciudean din Zoreni, până în anul 1938, când vine de la Posmuş preotul Ioan Timaru, care slujeşte până în anul 1955. De atunci devine filie la parohia Zoreni şi este administrată de către preot Emil Chiciudean până în anul 1966, după care urmează preotul Vasile Nistor până în anul 1971. Din anul 1971 până în anul 1987 este administrată şi condusă de preotul Augustin Stuparu din Zoreni, din anul 1987 până în anul 2012 de preotul Alexandru Pop, născut în acest sat iar din august 2012 până în prezent de preotul Petru Peica Georgiţă.
De la 1 august 2012, Parohia Ortodoxă Română Zoreni, filia Sălcuţa este păstorită de preot Petru Peica Georgiţă, care cu ajutorul lui Dumnezeu se ocupă de problemele spirituale şi administrativ- gospodăreşti ale parohiei. În această perioadă din 1 august 2012 până în prezent, cu ajutorul lui Dumnezeu s-au realizat următoarele: s-a înnoit Sfânta Masă ( Acoperăminte, Evanghelie, Chivot, Sfeşniţe, Cruci, Cădelniţă, Sfinte Vase), s-au achiziţionat trei rânduri de veşminte, s-a construit un gard de lemn de aproximativ 200 m şi nădăjduim ca în anul acesta, 2015, cu ajutorul lui Dumnezeu să schimbăm acoperişul de şindrilă deoarece este într-o stare degradabilă , având avizele şi acordul Direcţiei de Patrimoniu a judeţului Bistriţa- Năsăud.
Cimitirele
Satul Sălcuţa are 2 cimitire, unul în curtea bisericii şi celălalt în apropiere, în suprafaţă de aproximativ 2 hectare împrejmuite şi îngrijite cu multă râvnă de preotul paroh şi credincioşii parohiei.
Profilul actual al filiei
Filia Sălcuţa, în prezent are un numar de 52 de suflete iar ultima liturghie arhierească a fost săvârşită de către Prea Sfinţia Sa Vasile Someşanul în 7 noiembrie 1999.
Surse bibliografice
Monografie- album , Protopopiatul ortodox român Bistriţa, coordonator preot protopop Alexandru Vidican, editura Karuna, 2011
Documentaţia adunată de-a lungul timpului de ceilalţi slujitori ai parohiei
Date de contact
Localitatea Zoreni,nr.58, comuna Sînmihaiul de Cîmpie
Hramurile
Biserica din Zoreni- Naşterea Maicii Domnului
Biserica din Sălcuţa – Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril