Sărbătoarea „Sfintilor Trei Ierarhi” în Parohia Spermezeu
Ziua de sâmbătă, 30 ianuarie, a fost una deosebită, de aleasă bucurie duhovnicească pentru credincioșii Parohiei Ortodoxe din Spermezeu. În mijlocul lor s-a aflat Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Vadului, Feleacului și Clujului, care a săvârșit sfânta și dumnezeiasca Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi (fii ai satului și ai comunei), în frunte cu părintele Cristian Dragoș, noul protopop al Becleanului. Din sobor au făcut parte pr. protopop Dan-Liviu Hognogi (protopopiatul Cluj I), pr. protopop Alexandru Ciui (protopopiatul Cluj II), pr. Iacob Rus (starețul Mănăstirii Băișoara, jud. Cluj), pr. Simion Cristurean (parohia Jula, jud. Cluj), pr. Ioan Clapa (parohia Feldru), pr. Ionuț Chira (duhovnic la Seminarul Teologic Ortodox Român din Cluj-Napoca), precum și diaconii Iustin Pop, Adrian-Cristian Deneș și Ioan Bindea.
Preasfințitul Părinte Episcop a fost întâmpinat, în fața bisericii parohiale, de către părinții slujitori, credincioși și de către grupul de tineri al parohiei, gătiți în straiele de sărbătoare (costumele populare), băieții purtând clopurile cu păun, specifice zonei. Aceștia din urmă au fost prezenți și anul trecut în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, în ziua de 23 februarie, cu ocazia întronizării Preasfinției Sale în scaunul arhieresc.
Sfânta Liturghie a fost săvârșită în biserică, în prezența unui mare număr de credincioși. După citirea pericopei evanghelice, Părintele Episcop a rostit cuvântul de învățătură, în care a evidențiat modelul unității Sfintei Treimi ca exemplu de viețuire și făptuire în activitatea Sfinților Trei Ierarhi, îndemnând la unitate în Biserică și în viața societății contemporane. Totodată, ierarhul și-a exprimat bucuria de a fi prezent pentru prima dată la slujirea Sfintei Liturghii în parohia Spermezeu, în satul multor slujitori bisericești și teologi, în funte cu Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul Europei de Nord, parte din ei fiind colaboratori la Centrul Eparhial din Cluj-Napoca. Acest aspect a fost consemnat de către Preasfinția Sa în însemnările pe care le-a făcut în Sfânta Evanghelie și în Cartea de Onoare a parohiei, în aceasta din urmă aflându-se multe mărturii ale personalităților religioase, culturale și chiar istorice care au fost prezente în localitatea Spermezeu, la loc de cinste fiind cea a Majestății Sale, Mihai, Regele României și a familiei Sale.
La finalul Sfintei Liturghii s-a cântat imnul La mulți ani, pentru credincioșii care poartă numele Sfinților Trei Ierarhi și mai ales pentru aniversarea cu anticipație a Preasfințitului Părinte Episcop Benedict Bistrițeanul (ziua de naștere și ziua întronizării Sale în scaunul episcopal).
Preotul paroh Ioan-Simion Buta a mulțumit distinsului ierarh pentru prezența sa în mijlocul spermezenilor, lansând totodată ideea unei prezențe tradiționale anuale a Preasfinției Sale în Spermezeu, în această perioadă de iarnă, dimpreună cu fiii satului. Din partea credincioșilor, în semn de mulțumire și cu urările specifice, i-a fost oferit un coș cu bunătăți specifice zonei, învelit cu un frumos „tindeu” (prosop) țesut în stil specific satului.
Scurt istoric
Biserica parohială din Spermezeu a fost înălțată în perioada anilor 1958-1969, fiind târnosită la 9 noiembrie 1969 de către Înaltpreasfințitul Părinte Teofil Herineanul, Arhiepiscopul de atunci al eparhiei. În perioada anilor 2000-2002 au fost efectuate lucrări complete de renovare interioară (pictarea din nou în tehnică fresco, schimbarea iconostasului și a mobilierului), resfințirea fiind făcută la 25 august 2002, de către Înaltpreasfințitul Părinte Bartolomeu, viitorul Mitropolit al Clujului.
De atunci au avut loc anual prezențe ale ierarhilor Bisericii Ortodoxe Române în parohia Spermezeu, concretizate în săvârșirea slujbei Sfintei Liturghii, a Vecerniei, a Tainei Sfântului Maslu și altele. Au trecut pe aici: ÎPS Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului; ÎPS Serafim, Mitropolitul Germaniei, Europei Centrale și de Nord; PS Vasile Someșeanul; PS Gurie al Devei și Hunedoarei; PS Emilian Lovișteanul; viitorul Episcop vicar Timotei Prahoveanul și, bineînțeles, PS Macarie, Episcopul Europei de Nord.
Dăm slavă lui Dumnezeu pentru această frumoasă, aleasă și binecuvântată zi de sărbătoare, rugându-i pe Sfinții Trei Ierarhi să ne mai facă parte de astfel de bucurii!