Parohia ŞIRIOARA
Prima menţiune despre satul Şirioara o avem înainte de anul 1300 într-un cod maghiar, în care toţi locuitorii români erau iobagi pe moşia unui maghiar.
Denumirea satului de Şirioara provine de la şirul de case construite de o parte si de alta a drumului. Locuitorii satului erau formaţi din credincioşi români şi maghiari. Credincioşii români erau de religie ortodoxă, formând un număr de 75 de familii.
În anul 1725 şi-au construit o biserică din lemn în stil bizantin pe locul numit „sub deal”, de către un călugăr ortodox pe nume Sofronie.Această biserică a dăinuit până în anul1953 când credincioşii sub conducerea preotului Ioan Lemeni au construit o biserică nouă în mijlocul satului.
Biserica noua a fost construită din căramidă cu temele de beton în formă de cruce, acoperită cu tablă. Iconostasul a fost executat de pictorul V.Zeiler din Blaj.În acelaşi an 1935, luna septembrie biserica a fost sfinţită, dându-se hramul Sf.Ioan Gură- de –Aur.
Peoţi slujitori cunoscuţi până acum: călugărul Sofronie, Pr. Ioan Lemeni până în anul 1947, Pr.Ioan Creţu-1948-1968, Pr.Gavril Foşlui-1968-1976, Pr.Mureşan Gavrilă-1977-2009. Iar din 2009 luna decembrie tânărul preot Petri Radu Viorel.
În perioada părintelui Mureşan Gavrilă biserica a fost zugrăvită în exterior, s-a construit un antreu la intrarea în biserică, s-a turnat trotuar de ciment în jurul bisericii.
În anul 2004, biserica a fost pictată în tempera gravă de către pictorii: C-tin Bumbu şi fiul Emanuel din Dej. S-a construit şi un gard nou în jurul bisericii.
Biserica a fost resfinţiită de către P.S.Episcop Irineu Bistriţeanul la data de 26 august 2007.
În iarna anului 2009 am fost instalat oficial ca preot paroh în parohia Şirioara sat care adevenit în scurt timp „sat natal” asta datorându-se credincioşilor care m-au primit pe mine şi familia mea cu o nemărginită dragoste şi căldură sufletească. Un an mai târziu au fost finalizate lucrările de introducere a incălzirii pe lemne în biserică şi la casa parohială construindu-se anexe pentru centrale şi lemnării.
Masa Sf. Altar a fost împodobită cu un rând nou de veşminte brodate , Evanghelie, chivot, sfeşnice cu trei braţe şi sfinte cruci. S-au cumpărat de asemenea un rând nou de sfinte vase, veşminte noi pentru preot o cădelniţă precum şi un suport pentru evanghelie. Mobilierul de la proscomidiar şi veşmântar au fost înnoite.
În următorii 2 ani m-am ocupat de renovarea casei parohiale care a constat în finisaje interioare, s-au turnat şape şi s-a pus parchet în camere, gresie pe hol. S-a introdus apă curentă în casa, canalizare şi s-a construit o baie cu toate utilităţile.S-au izolat tavanele, s-au pus geamuri termopane iar terasa casei a fost transformată in sala de mese. Vechea casă parohială a fost dărâmată iar in locul ei s-a construit o anexă noua alcătuita dintr.un birou parohial, 2 garaje şi o bucătărie de vară.
Deşi este un sat mic majoritatea fiind pensionari am încercat să fac în aşa fel încât toate costurile necesare renovării şi construirii celor menţionate mai sus să fie acoperite de diferite sponsorizări, donaţii etc. Toată manopera lucrărilor a fost gratis fiind executate de către meseriaşii din sat coratori şi prim corator.
Pe lângă aceste realizări materiale am incercat pe cât posibil să -mi îndeplinesc misiunea de păstor sufletesc al credincioşilor prin vizite pastorale la casele credincioşilor şi prin slujbele săvârşite în biserică.
Din punct de vedere catehetic am acordat o importanţă deosebită tinerilor din parohie cu scopul de a-i apropia de biserica şi Hristos prin diferite programe coordonate de doamna preoteasă Anamaria, desfăşurate atât pe parcursul vacanţei de vara cât şi iarnă.
În perioada vacanţei de iarnă s-au făcut repetiţii pentru tradiţionalul concert de Crăciun spre bucuria copiilor care au primit daruri de la Moşu. Iar pe parcursul vacanţei de vară au avut loc săptămânal în biserică diferite activităţi practice:pictură pe sticlă, lemn, piatră, mulaje, confectionarea diferitelor obiecte artizanate etc.precum si desfăşurarea unor acivităţi catehetice pe diferite teme biblice.
La finalul acestui program are loc festivitatea de încheiere constând în diferite momente artistice:şezători religioase precum si scenete cu aceiaşi temă urmate de înmânarea unor diplome şi cărţi religioase copiilor participanţi.
La ieşirea din biserică are loc o expoziţie cu vânzare a tuturor obiectelor confecţionate de copii pe parcursul vacanţei de vară. Anul trecut cu banii obţinuţi din vânzare am organizat o excursie la gradina z oologică din Târgu Mureş şi Mănăstirea Recea.
Din punct de vedere filantropic am incercat sa-i sensibilizăm pe copii si sa incurajam pe cat posibil acest exercitiu de a darui şi de a-i ajuta pe ceilalti. Spre exemplu fiecare copil şi-a dăruit anumite jucării şi haine unor copii din centru de plasament din localitatea Chiraleş.Bucuria a fost cu atât mai mare deoarece au fost înmânate personal.O altă acţiune filantropică a fost realizată de intreaga parohie prin strângerea de alimente neperisabile pentru copiii cu dizabilităti din Bistriţa.
În ceea ce priveşte activitatea misionar culturală, de curând am avut bucuria de a-l avea în mijlocul parohiei noastre pe părintele consilier Cătălin Dumitreanu de la Sibiu împreună cu Cenaclul Lumină Lină .Prin cântecele patriotice şi pricesnele interpretate de părintele şi grupul cenaclului sufletele credincioşilor s-au umplut de bucurie duhovnicească.
Dăm slavă lui Dumnezeu pentru mila şi harul revărsat asupra parohiei noastre.
Pr.paroh Petri Radu Viorel
Satul Sâniacob este filie a parohiei ortodoxe Şirioara şi se afla la 2 km de şoseaua ce leagă Chiraleşu de Lechinţa. Satul a fost populat în trecut în majoritate de saşi mai cu seamă pentru că era o zonă pomicolă şi viticolă foarte prielnică şi câteva familii de români aşezaţi în partea de sus a satului unde aveau o mică bisericuţă şi o şcoală.Cu timpul familiile de saşi au emigrat una câte una, iar familiile de români s-au răspândit în tot satul. La aceştia, cu timpul s-au alăturat creştini veniţi de peValea Someşului, care au cumpărat de la stat pământurile părăsite de saşi, stabilindu-se astfel aici.
În filia Sâniacob a existat o biserică evanghelică construită în anul 1879 care a fost dărâmată în 2010.
Actuala Biserică Ortodoxă a fost construită de credincioşi în anul 1911, din lemn fiind tencuită. Are hramul Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril fiind sfinţiită în anul 1931, luna iulie. În timpul Pr. Foşlui s-a introdus curentul electric în biserică.
Între anii1986-1996 biserica a fost zugrăvită în interior şi exterior, s- a construit o clopotniţă şi s-a introdus gazul metan. În anul 2003 biserica a fost renovată în totalitate în exterior iar în interior a fost pictată în tempera grava.
La data de 3 iunie 2007 biserica a fost resfinţiită de către P.S.Episcop Irineu Bistriţeanul.
De la numirea mea în parohie s-a reânoit mobilierul din proscomidiar, veşmântar, s-au cumpărat sfeşnice pentru Sf.Masă, chivot, evanghelie, suport pentru cădelniţă, Sf.Epitaf, cruci şi veşminte preoţeşti. În faţa bisericii s-au ridicat două răstigniri noi.S-a introdus cu ajutorul primăriei centrală pe gaz pentru încălzirea bisericii.Amândouă bisericile sunt prevăzute cu sisteme de alarmă.
Deşi este filie a parohiei Şirioara, am incercat pe căt posibil să fiu săptămânal în mijlocul credincioşilor( Sf. Liturghie Duminica,Vecernie cu Acatist Duminica, în postul Adormirii Maicii Domnului se săvârşeşte Paraclisul în fiecare seară, Deniile din săptămâna Patimiilor precum şi a Doua Înviere cu Acatistul Învierii în duminica Sf.Paşti).
Pr. Petri Radu Viorel
n.06 12 1981
Seminarul Teologic Sf.Iosif -Mărturisitorul Baia Mare promoţia 2001
Facultatea de Teologie Andrei Şaguna 2005
Studii de Masterat de 2 ani secţia Teologie Sistematică 2007
Hirotonit la 30 noiembrie 2009
Parohia Şirioara 2009……
Grad profesional- Grad II
Adresa Şirioara nr. 91 com. Şieu .Odorhei jud.BN
Nr.tel. 0766340547