Parohia CICEU MIHĂIEŞTI
PAROHIA ORTODOXĂ ROMÂNĂ CICEU-MIHĂIEŞTI
Istoricul comunităţii parohiale
Parohia Ciceu-Mihaiesti face parte din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului si Clujului, Protopopiatul Beclean. Ea este situată în imediata apropiere a Cetăţii Ciceului, veche vatră românească şi ortodoxă înca din cele mai vechi timpuri, de pe vremea domnitorilor moldoveni, care aveau domenii în aceste ţinuturi şi ca şi în perioada Uniaţiei, a trecut de mai multe ori la Ortodoxie, atunci cand vremurile permiteau acest lucru. Din documentele păstrate nu se poate stabili cu precizie data înfiinţîrii ei, dar trebuie situată în jurul anului 1400, alături de celelalte parohii din domeniul Ciceului. Până în anul 1682 a făcut parte din Protopopiatul Ortodox Ciceu-Corabia, iar din 1683 a făcut parte din Protopopiatul Ortodox Chiuieşti.
Istoricul bisericii parohiale
Biserica actuală este zidită din piatră în stil baroc,cu pereţii groşi, cu altarul orientat spre est, având o turla zveltă de peste 30 de metri. A fost ridicată în anul 1911, la aproximativ 35 de metri spre est faţă de vechea biserică de lemn, care a ars complet în noaptea de marţi spre miercuri în 31 ianuarie 1911. Meşterul constructor a fost Andrei Cocoi din Beclean, iar costul total al lucrării a fost de 11.200 de coroane. Interiorul Bisericii este încăpător şi bine luminat de ferestre înalte. Iconostasul bisericii a fost făcut de meşterul Ioan Macicaşan din Ocna Dejului, pentru 1.150 de coroane şi împodobit cu icoane frumoase şi de mare valoare, aduse de la Pesta, în anul 1912. Biserica a fost pictată pentru prima dată între anii 1964-1965, de către Vasile Morar din Targu Neamţ, în tehnica tempera, iar între anii 1985-1986 a fost restaurată de către pictorul Constantin Bumbu din Caşeiu. În ceea ce priveşte locaşul de cult, mai amintim că între anii 1934-1935 a fost pusă duşumea de scândură, în 1955 a fost reparată şi zugravită de Adalbert Volosnyai din Dej, în anul 1963 s-a reparat turnul şi acoperişul, deteriorate în urma unei furtuni ce a avut loc în 16 august al aceluiaşi an, iar în 1964 a fost electrificată. În anul 2003 a fost dată jos tencuiala exterioară şi retencuită cu o tencuială minerală specială
Prima sfinţire a Bisericii a avut loc in 15 septembrie 1912, cu participarea protopopului Ioan Sonea din Reteag şi a preoţilor din împrejurimi. Sfinţirea cu episcop a avut loc în anul 1967, în timpul preotului Liviu Mureşan cu participarea arhiepiscopului Teofil Herineanu al Vadului, Feleacului si Clujului. La 28 iunie 1987, în timpul slujirii părintelui Alexandru Şerban, biserica a fost resfinţita de episcopul vicar Iustinian Chira Maramureşanul.
Dintre preoţii care au slujit în Ciceu-Mihaiesti amintim pe: Liviu Mureşan (1937-1970), Ioan Danciu (1970-1972), Alexandru Şerban (1972-1994) si preotul actual Călin Vaida, din 1994. De-a lungul timpului, din mijlocul enoriaşilor acestei vechi şi de tradiţie parohii, s-au ridicat numeroşi intelectuali: preoţi, profesori, ingineri sau medici, care au făcut cinste acestui loc.
Cimitirul -se găseşte în jurul Bisericii şi are o suprafaţă de aproximativ 0,60ha
Activităţi cultural şi filantropice în trecut
Profilul actual al parohiei
Astăzi parohia numără 873 de suflete, dintre care aproximativ 230-240 au emigrat, probabil temporar, în ţări din Europa şi America, datorită condiţiilor economice vitrege. Parohia are o viaţă religioasă activă, enoriaşii participând la sfintele slujbe, la pelerinajele organizate, la activităţile cu tineretul, ca de exemplu : împodobirea bradului de Crăciun, concert de colinde, împletirea cununii de grâu şi împodobirea Sf.Cruci din sat la Rusalii şi alte activităţi precum colecte şi pregătirea de pachete pentru copii şi bătrâni cu ocazia Crăciunului, la acţiunile de curăţenie în locaşul de cult şi în cimitirul parohial.
Surse bibliografice
Arhiva Parohiei Ortodoxe Ciceu-Mihăieşti
Date de contact:
- Adresa: Ciceu-Mihăieşti, nr.267, jud. Bistrița-Năsăud;
- Hramul: „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” (8 noiembrie);
- Telefon: 0263344314.